Ingezonden persbericht


Instroom meisjes in technisch mbo bevorderen

Op dinsdagavond 5 februari gaat in Apeldoorn het oriëntatietraject 'Vmbo-mbo-brug' feestelijk van start. Vmbo-meisjes uit de derde klas van het Edison College en het Veluws College Cortenbosch krijgen in dit traject de kans om intensief kennis te maken met de wereld van techniek en ict bij ROC Aventus en ROI Oost en bij bedrijven in de regio. Wethouder onderwijs van de gemeente Apeldoorn, Hans Wegman, geeft samen met betrokkenen uit het vmbo en mbo en de deelnemende meisjes het startsein voor het oriëntatietraject. De Vmbo-mbo-brug wordt aangeboden door de VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

In het vmbo moeten leerlingen al vroeg kiezen voor een sector. De meeste meisjes kiezen voor zorg&welzijn of voor economie. De sector techniek is duidelijk het minst populair bij de meisjes: slechts 5,1 procent volgde in 2006/2007 een opleiding binnen deze sector. De cijfers voor het mbo uit hetzelfde schooljaar laten zien dat maar 8,5 procent van de vrouwelijke leerlingen heeft gekozen voor de sector techniek.

Dat zo weinig meisjes kiezen voor techniek of ict komt doordat zij vaak denken dat deze vakgebieden meer iets zijn voor jongens of dat je voor beroepen in deze sectoren beslist natuurkunde, wiskunde of scheikunde in je pakket moet hebben. Dat klopt niet. De meeste meisjes weten ook niet welke technische en ict-opleidingen er zijn en wat je er allemaal mee kunt. Bovendien zijn er weinig vrouwen werkzaam in techniek en ict en de vakvrouwen die er zijn, zijn onvoldoende zichtbaar. Meisjes sluiten daardoor een breed scala aan opleidingen en beroepen uit zonder deze te kennen.

ROC Aventus en ROI Oost willen graag meer meisjes interesseren voor de technische en ict-opleidingen. Deelnemers aan de Vmbo-mbo-brug maken gedurende 12 weken kennis met verschillende opleidingen van het ROC, zoals de creatieve en spannende opleidingen bouw en ict. Verder gaan de deelnemers op excursie naar verschillende technische bedrijven in de regio en maken ze kennis met vakvrouwen die werkzaam zijn in de techniek.

De Vmbo-mbo-brug wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In schooljaar 2007/2008 voert de VHTO de Vmbo-mbo-brug uit in de regio's Zeeland, Den Haag, Hilversum, Apeldoorn, Nijmegen en Groningen. De Vmbo-mbo-brug is ontwikkeld in het kader van het ESF-EQUAL-project De Glazen Muur (www.glazenmuur.nl). Alle informatie over de Vmbo-mbo-brug is te vinden op: www.komopdebrug.nl.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht