Raad van State


dinsdag 5 februari 2008
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht heeft verleend aan Brassto B.V. voor een straal- en coatingbedrijf in die gemeente. De zitting gaat ook over de milieuvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend aan Robot & Decora voor een handelsonderneming in Papendrecht. Beide bedrijven willen zich vestigen op het nieuwe bedrijventerrein 'Polder Het Nieuwland'. Handelsonderneming De Rivierendriesprong heeft een recyclingbedrijf op het bedrijventerrein 'Aan de Noord' dat daarnaast ligt. De Rivierendriesprong komt tegen beide vergunningen op, omdat hij vindt dat beide bedrijven te veel geluid produceren. Op de zitting wordt ook het verzoek van de Rivierendriesprong behandeld om de dwangsom die het college haar recyclingbedrijf heeft opgelegd, te schorsen. De dwangsom is opgelegd, omdat het bedrijf in werking is zonder een geldende milieuvergunning. (zaaknummers 200702238/1, 200704968/1 en 200800418/1)

10.00 uur

Zitting over de seizoensontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend voor een terrasboot aan de Verwersdijk in het centrum van Delft. De zitting gaat ook over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor het gebruik van een parkeerplaats om toegang tot de terrasboot mogelijk te maken. De rechtbank in Den Haag heeft eerder beide besluiten van de gemeente vernietigd, omdat volgens haar het college niet bevoegd was om de ligplaatskaart waarop de locaties voor terrasboten zijn aangegeven te wijzigen. Daardoor was het ook niet mogelijk om de ontheffing en de vergunning verlenen. Het college is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705577/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van VROM waarbij bezwaar is gemaakt tegen het voornemen van het Europe Metals B.V. om afvalstoffen uit te voeren naar China. De minister heeft bezwaar gemaakt omdat volgens hem onder meer afvalstoffen worden uitgevoerd die niet mogen worden ingevoerd in China. Zowel Europe Metals B.V. als Taizhou Changqing Metal Co Ltd, de beoogde ontvanger van de afvalstoffen, heeft de Raad van State verzocht het besluit te schorsen. (zaaknummer 200800568/2)

10.00 uur

Zitting over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid Vreemdelingen aan The Platinum in Assendelft. Dit bedrijf heeft een Iraniër schoonmaakwerkzaamheden laten verrichten bij ander bedrijf, maar heeft nagelaten een kopie van het identiteitsbewijs van die Iraniër af te geven. De rechtbank heeft eerder het beroep van The Platinum gegrond verklaard, omdat zij vond dat de boete te hoog was. De minister is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705691/1)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan Delfluent Services B.V. vanwege overtreding van een geurvoorschrift uit haar milieuvergunning. De vergunning ziet op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Een aantal omwonenden en het bedrijf zelf komen tegen de dwangsom in beroep bij de Raad van State. De omwonenden vinden dat de gemeente ook een dwangsom had moeten opleggen vanwege de overtreding van een ander geurvoorschrift. Delfluent vindt dat de dwangsom niet duidelijk genoeg is, zodat het geurvoorschrift nog steeds wordt overtreden als zij aan de dwangsom voldoet. In dat geval had de dwangsom niet mogen worden opgelegd, aldus het bedrijf. (zaaknummer 200706272/2)