Staatsbosbeheer

verkenning passend tracé in gang gezet, 5 februari 2008

Staatsbosbeheer kan voor het voorgestelde tracé voor de NK Veldloop, die gemeente Katwijk voor gemeenteambtenaren organiseert op 26 maart, geen toestemming verlenen. Het tracé loopt door beschermd natuurmonument Berkheide. Staatsbosbeheer zal samen met de gemeente Katwijk mogelijkheden onderzoeken, hoe en onder welke condities het tracé kan worden aangepast.

De Stichting Veldloop Katwijk is enkele maanden geleden met veel bezieling aan de slag gegaan om een parcours uit te zetten voor de 6, 9 en 12 km loop. Het parcours moet voor het grootste deel bestaan uit onverharde ondergrond. Zowel het strand als het duin in Katwijk voldoen aan de eisen voor deze veldloop. Ondertussen is uit overleg met Staatsbosbeheer gebleken dat een deel van het tracé, dat door beschermd en N2000 natuurgebied is gepland, eind maart extra kwetsbaar is door het begin van het broedseizoen. Daarnaast wil Staatsbosbeheer de route ook buiten het begrazingsgebied met de grote grazers houden.

Door de omvang van het evenement, zon 4.500 tot 5.000 deelnemers, treedt volgens Staatsbosbeheer verstoring in het gebied op. De gemeente Katwijk hecht groot belang aan de kwaliteit van natuurgebied Berkheide en de veiligheid van de veldlopers. Om deze reden hebben Staatsbosbeheer en gemeente Katwijk afgesproken in goed overleg een passende oplossing te onderzoeken, zodat er zo min mogelijk overlast is voor de flora en fauna in het gebied.