Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 05-02-2008

EENVANDAAG OPINIEPANEL:
VROUWELIJKE EN ZWARTE PREMIER WELKOM

Nederland is klaar voor een vrouw als premier. Een minister-president met een zwarte huidskleur is ook geen probleem. Maar ons land moet niet geleid worden door een premier die ouder is dan 70 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek onder 21.000 leden van het EENVANDAAG Opiniepanel aan de vooravond van SuperTuesday in samenwerking met Dagblad De Pers.

Van alle achtergronden die in het onderzoek werden voorgelegd, scoort een Nederlandse premier ouder dan 70 jaar het laagst. Slechts 19 procent vindt dit acceptabel, bijna driekwart ziet dit niet zitten. Hier wijkt het Nederlandse onderzoek sterk af van de Amerikaanse praktijk waar de 71-jarige John McCain volop in de race is. Deelnemers van 65 jaar en ouder geven zelfs iets minder steun dan gemiddeld aan een bejaarde kandidaat.

Bijna alle deelnemers (93 procent ) vinden het prima om door een vrouwelijke premier geregeerd te worden. Ook een alleenstaande (90 procent), niet-gelovige (87 procent) of homoseksuele (78 procent) minister-president stuit op weinig weerstand.

Driekwart heeft geen moeite met een regeringsleider met een zwarte huidskleur. Maar wanneer dit vertaald wordt naar een premier met Surinaamse of Antilliaanse wortels valt de steun lager uit. De helft vindt een Surinaamse achtergrond acceptabel, 43 procent heeft geen problemen met een Antilliaanse achtergrond. Veel lager scoren een Turkse en een Marokkaanse afkomst: slechts eenderde van de deelnemers vindt een minister-president met een dergelijke achtergrond acceptabel.

Nog minder steun is er voor een moslim als leider van de Nederlandse regering. Slechts een kwart van de deelnemers heeft hier geen problemen mee, bij 58 procent stuit dit op weerstand. Er is een groot verschil bij de achterban van de verschillende politieke partijen. GroenLinks-stemmers zijn het meest ruimdenkend, van hen heeft ruim tweederde geen moeite met een moslim als premier. Van de ondervraagden die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PVV stemden, is vrijwel iedereen hier tegen.

De uitslag is representatief voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

De volledige uitslag van het onderzoek is te vinden op www.eenvandaag.nl.