Ingezonden persbericht


GGD wil belevingsonderzoek doen naar stadsbrug

Naar aanleiding van de komst van de nieuwe stadsbrug heeft de GGD de gemeente Nijmegen geadviseerd om een 'belevingsonderzoek' uit te voeren. Met dit instrument kan de gemeente de gezondheidseffecten van de nieuwe brug structureel monitoren en waar nodig passende maatregelen nemen. Bijzonder aan het onderzoek is dat het zich - naast controle van de wettelijke milieunorm - ook richt op de gezondheidsbeleving van de bewoners van de wijken.

Het belevingsonderzoek 'Kwaliteit van de leefomgeving in relatie tot gezondheid' kan worden ontwikkeld door de GGD Regio Nijmegen in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met het advies aan de gemeente geeft de GGD gehoor aan het verzoek van de Vereniging Stedelijk Leefmilieu om de gezondheidseffecten van de stadsbrug voor Nijmegen West te onderzoeken. Aanvankelijk adviseerde de GGD de gemeente om een gezondheidseffectscreening (GES) uit te voeren, maar binnen de fasering van het stadsbrugtracé bleek dit een gepasseerd station.

Breed monitoringsprogramma

De GGD pleit daarom nu voor een breed monitoringsprogramma, waarin niet alleen het handhaven van de wettelijke milieunorm centraal staat, maar ook de gezondheidsbeleving van bewoners. "De aanleg van de stadsbrug mag volgens de uitgevoerde milieu effect rapportage dan voldoen aan wettelijke milieunormen, dit betekent niet per definitie dat bewoners de leefomgeving ook als positief ervaren", licht milieu-arts Paul Oude Vrielink het advies van de GGD Regio Nijmegen toe. "Voor een gemeente die zich sterk maakt voor de gezondheid van haar inwoners, zoals de gemeente Nijmegen, zou het belevingsonderzoek een uitstekend instrument zijn."

Aanvullende maatregelen

Volgens hem kan de gemeente er ook na de bouw van de stadsbrug nog van alles aan doen om het gezondheidsgevoel van bewoners te versterken. "Als extra groenvoorziening of extra geluidwering bijvoorbeeld bijdragen aan een positieve gezondheidsbeleving van omwonenden, kan de gemeente hierin aanvullende maatregelen nemen." Met het belevingsonderzoek heeft de gemeente volgens Oude Vrielink een krachtig instrument in handen, waarmee zij inzicht houdt in de gezondheidsbehoeften van inwoners in een sterk veranderende omgeving.