Ingezonden persbericht


InnovatiePlatform

Den Haag, 4 februari 2008

Innovatieplatform ijsbreker voor eilandproject

Op de Kustconferentie van het Innovatieplatform hebben minister-president Balkenende en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat een actieplan aangeboden gekregen om een 'boeket tulpen' langs de kust te ontwikkelen. Een van de gekozen tulpprojecten is een multifunctioneel energie-eiland in de Noordzee.

"Ja het kan, het is technisch haalbaar en financierbaar. Kies voor hoogwaardige innovatieve multifunctionele eilanden waarmee Nederland zich internationaal profileert", zei dagvoorzitter Hans de Boer tevens lid van het Innovatieplatform. De projecten moeten versneld ontwikkeld en aangelegd worden. Verder is voorgesteld om het Innovatieplatform kwartiermaker te laten zijn tot aan 1 januari 2009. 80 topspelers uit de water- , bestuurlijke- , wetenschappelijke - , milieu -, en financiële sector, waren vandaag bijeen op de Kustconferentie van het Innovatieplatform in het Kurhaus in Den Haag Scheveningen.

De deelnemers delen de visie van het Innovatieplatform dat er gebrek is aan etalageruimte voor de Nederlandse watersector. Sinds de Deltawerken zijn er geen bijzondere ontwikkelingen meer geweest waarin Nederland excelleert. Het actieplan stimuleert hoogwaardige innovatieve ontwikkelingen die exportwaarde hebben. Bovendien geven de projecten een antwoord op klimaatontwikkelingen en energieschaarste. Ze stimuleren ruimte, groen en milieuontwikkeling, verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving en ondersteunen de maatschappelijke dynamiek en ondernemerschap van de water-, energie- en milieusector. De branding van de projecten, waarbij de tulp als inspiratie dient, zal ook vorm worden gegeven.

Concrete projecten die het actieplan bevat zijn:

-

Een multifunctioneel energie-eiland op zee (duurzame energieopwekking en opslag, natuur, recreatie, viskweek en haven)

-

Royale zeewaartse kustontwikkeling bij Zuid Holland via het Zandmotor-project (kustbeveiliging, natuur, recreatie, wonen)

-

Dynamische ontwikkeling IJsselmeer-Afsluitdijk (duurzame energieopwekking, opslag, veiligheid, natuur, recreatie)

-

Versneld herstel en ontwikkeling van estuariene waarden in de Zeeuwse Delta (natuur en recreatie, kustbescherming)

"We willen een boeket aan tulpen langs de Nederlandse kust aanleggen", aldus Hans de Boer. "De topspelers vinden politieke steun van dit kabinet essentieel daarvoor."

Als ijsbreker of kwartiermaker zou het Innovatieplatform het innovatieve karakter van de projecten moeten versterken. Zo zullen er business cases gemaakt worden per project, komt er onderzoek hoe de natuurlijke werking van zand en zee beter benut kunnen worden.

Minister-president Balkenende reageerde enthousiast. "We mogen groot denken. Dat spreekt mij aan in het verhaal dat ik vandaag heb gehoord. Ervaring leert natuurlijk dat groot denken veel energie, geld en ­helaas- tijd kost. Laten we nu eens proberen daar verandering in te brengen. Dit kabinet is daarmee aan de slag gegaan. En wat mij betreft ligt hier ook nog een mooie opgave voor het Innovatieplatform. Wat is er voor nodig om grote projecten sneller van de grond te krijgen? Welke arrangementen zijn daarbij denkbaar? Hoe kunnen overheid en marktpartijen zich het beste organiseren om dingen voor elkaar te krijgen? Allemaal vragen waar het Innovatieplatform zich op kan storten. Want ook dat is innovatie

op. We moeten daarom in actie komen."

Staatssecretaris Huizinga waardeert de inzet van het Innovatieplatform omdat het resultaat van vandaag waardevolle informatie bevat voor het uit te brengen advies van de Deltacommissie. Daarnaast kunnen andere interessante plannen, zoals de Zandmotor, mogelijk grootschaliger worden uitgevoerd door deelname van het bedrijfsleven.

Voor meer informatie over dit persbericht en het Innovatieplatform: Maria Henneman, woordvoering en communicatieadvies, + 31(0)70 427 8677 (tel) of +31 (0) 6 113 76 550, mh@innovatieplatform.nl.

Een visual van Nederland met tulpeilanden is op aanvraag beschikbaar en te gebruiken onder bronvermelding Innovatieplatform. Mail naar ph@innovatieplatform.nl of bel + 31 (0)6 113 76 554

Voor informatie over de reactie van minister-president Balkenende Henk Brons +31703564113

Voor informatie over de reactie van staatssecretaris Huizinga Karin Rooijen +31653820589