Gemeente Cromstrijen


Overstromingen op Zuid-Hollandse risicokaart

(05-02-2008)

In de gemeente Cromstrijen beschermen de Hogezandsedijk, de Nieuwe Oosterse Polderdijk (de buitendijk van de Torensteepolder), de Zomerpoldersekader van de Westersepolder en de Westersedijk de meeste inwoners tegen hoogwater vanuit Het Hollandsch Diep en/of het Haringvliet. In 2006 zijn deze dijken gecontroleerd door waterschap Hollandse Delta. Hieruit bleek dat de dijken vooralsnog voldoende bescherming bieden, maar dat een aantal dijken moet worden verbeterd om op lange termijn ook voldoende bescherming te kunnen bieden. Waterschap Hollandse Delta zal in de periode tot en met 2016 in de gemeente Cromstrijen dijkversterkingen gaan uitvoeren voor de Hogezandsedijk en de Westersedijk. De kans dat een waterkering niet bestand is tegen bepaalde waterstanden en golven noemen we een overschrijdingskans. De dijken van Cromstrijen kennen een overschrijdingskans van 1 op 2.000. Dit betekent dat deze dijken alle combinaties van waterstanden en golven kunnen weerstaan die eens in de 2.000 jaar kunnen voorkomen.

Waarschuwing en alarmering

* Het waterschap alarmeert de gemeente voor hoogwater bij een verwachte waterstand vanaf NAP + 1,80 meter in het Hollandsch Diep en/of Haringvliet.
* Het waterschap stelt dijkbewaking in bij alarmering voor hoogwater. Hierbij wordt gecontroleerd of de waterkeringen bestand zijn tegen hoogwater. Ook wordt gekeken of deze tijdens hoogwater of daarna niet gaan scheuren of vervormen.
* De gemeente waarschuwt en informeert de inwoners van Cromstrijen bij alarmering voor hoogwater door het waterschap. Risicokaart

Vanaf woendag 30 januari 2008 worden overstromingen op de risicokaart van Zuid-Holland op een nieuwe manier weergegeven. De risicokaart laat voortaan zien welke gebieden onder water kunnen komen te staan wanneer dijken, duinen of dammen bezwijken. De kaart geeft niet aan hoe groot de kans is dat dit daadwerkelijk gebeurt. De verschillende tinten blauw op de kaart geven aan hoe hoog het water in het meest ongunstige geval kan komen te staan. Door deze maximale waterstanden te tonen, kunnen inwoners en overheid zich voorbereiden op mogelijke overstromingen. Niet te zien is hoe lang het duurt voordat deze maxima worden bereikt. Dat kan in sommige situaties wel 10 dagen duren. De kaart houdt dus geen rekening met de maatregelen die de overheid en burgers in die periode hebben kunnen nemen om de kans op een overstroming te verkleinen en de gevolgen te bestrijden.

Fasering

De kaart is nog niet af - de overstromingsrisico's worden gefaseerd op de risicokaart gepubliceerd. In de versie die op 30 januari is gepubliceerd, zijn de overstromingsrisico's te zien die het gevolg zijn van een doorbraak van buitenwater zoals de zee, grote rivieren en meren. Binnen 2 maanden volgt de publicatie van overstromingen in de gebieden zonder waterkering (de zogeheten buitendijkse gebieden). Overstromingsrisico's als gevolg van binnenwater (een doorbraak in de polder) worden zo spoedig mogelijk toegevoegd.

Risicokaart

De risicokaart is een initiatief van de rijksoverheid en wil burgers inzicht geven in de risico's in hun omgeving. De kaart toont informatie over onder andere transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken of de nabijheid van een LPG-tankstation. Op de risicokaart kunnen mensen inzoomen op hun eigen woon- en werkomgeving en zich voorbereiden op de risico's die genoemd worden.

De risicokaart van de provincie Zuid-Holland maakt onderdeel uit van de landelijke risicokaart en is ook volgens die richtlijnen opgesteld. Provincie, gemeenten en waterschappen werken samen aan de risicokaarten.

Meer informatie

Veiligheid
www.zuid-holland.nl
www.crisis.nl