Vereniging van Effectenbezitters


VEB vraagt DSM om informatie over mijnbouw

Afgelopen weken is de prijs voor steenkool fors gestegen tot zelfs 120 dollar per ton. DSM, dat in 1973 gestopt is met mijnbouw, bezit nog altijd de concessies voor de kolenwinning van diverse mijnen. Mede op basis het recente onderzoek van de TU Delft zou DSM nog aanzienlijke kolenreserves bezitten. Alleen het Emma-Noordveld en de Beatrixmijn zouden bij elkaar zelfs 1481 miljoen ton aan kolenreserves bevatten, waarmee de reserves aanzienlijke potentiële waarde voor DSM vertegenwoordigen.

De stijgende kolenprijs vergroot de mogelijkheid om in de toekomst de mijnbouw rendabel te hervatten. Het is daarom voor beleggers zeer interessant en wellicht zelfs zeer relevant om meer inzicht te krijgen in de waarde van de reserves en het huidige en mogelijk toekomstige beleid van DSM ten aanzien van de concessies.

De VEB heeft derhalve DSM verzocht om nadere toelichting omtrent inhoud en mogelijkheden van de huidige concessie, zodat beleggers een oordeel kunnen vormen omtrent de waarde van de concessies. De VEB onderkent dat eventuele mijnbouw in Nederland op dit moment op maatschappelijke bezwaren zal stuiten, maar dat neemt niet weg dat de kolenreserves voor de lange termijn aandeelhouders een zekere waarde bevatten.

Lees hier de vragenbrief aan DSM

DSM N.V.
t.a.v. Raad van Bestuur
Postbus 6500
6401 JH Heerlen
PER BRIEF EN FAX: 045-5782595
Den Haag, 5 februari 2008 REF: GH/08/28 Betreft: Mijnbouw Mijne Heren,
Ondanks dat DSM in 1973 gestopt is met mijnbouw, bezit DSM nog altijd de concessies voor de kolenwinning van diverse mijnen. Gezien de huidige marktprijs voor steenkolen is het voor beleggers zeer interessant en wellicht zelfs zeer relevant om meer informatie te krijgen over het huidige en mogelijk toekomstige beleid ten aanzien van de concessies. Mede op basis het recente onderzoek van de TU Delft zou DSM nog aanzienlijke kolenreserves bezitten. Alleen het Emma-Noordveld en de Beatrixmijn zouden bij elkaar zelfs 1481 miljoen ton kolen bevatten.
De VEB zou graag zien dat DSM de markt informeert omtrent de mogelijke toekomst van de mijnen en inzicht geeft in de mogelijke waardering van deze activa.
1) Kunt u specifiek aangeven welke concessie DSM bezit voor de winning van kolen en voor welke periode?

2) Kunt u aangeven of en welke eventuele opbrengst nog gedeeld moet worden met de Nederlandse of Duitse Staat?

3) Kunt u een overzicht geven van de kolenreserves uit de verschillende kolenmijnen en/of velden, waarvan DSM de concessie heeft?

4) Wat zijn de belangrijkste redenen voor DSM op dit moment om niet over te gaan tot mijnbouw?

5) Onder welke voorwaarden zou het weer opportuun zijn om de mijnbouw zelf of via een derde te hervatten?

6) Welke wettelijke en/of sociale aspecten staan in de weg voor mijnwinning en hoe kunnen deze worden vermeden?.7) Afgezien van de vele wettelijke en sociale aspecten, bij welke prijs van steenkolen wordt het voor DSM rendabel om de mijnwinning te hervatten? 8) Kan DSM op basis van de concessie de mijnwinning verkopen of overdragen aan een derde, zonder toestemming van de Staat?
9) Heeft er reeds een partij interesse getoond voor de uitvoering van de mijnbouw dan wel overname van de concessie?
10) Wat is naar schatting van DSM de huidige concessie waard? 11) Wat is de reden waarom de concessie niet in het jaarverslag 2006 wordt vermeldt? 12) Bent u bereid om bij de publicatie van de jaarcijfers uitgebreid aandacht te besteden aan potentiële mijnwinning, dan wel voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering een uitgebreid persbericht uit te brengen hieromtrent? Graag verzoeken wij u om de bovenstaande vragen schriftelijk te beantwoorden. Voor nadere telefonische toelichting van de vragen zijn we vanzelfsprekend beschikbaar. Met vriendelijke groet,
Vereniging van Effectenbezitters
Drs. G.P. Hettinga

Vereniging van Effectenbezitters

VEB Postbus 240 2501 CE Den Haag Tel: 070-3130000 Fax: 070-3130099