European Union



Brussel, 5 februari 2008

De Commissie stelt voor om het Europese systeem voor de inzameling en analyse van milieu-informatie en de verslaglegging daarover te verbeteren en te stroomlijnen

Tijdige, betrouwbare en relevante informatie betreffende de staat van het milieu is essentieel voor de vaststelling van een degelijk beleid. Dit omvat informatie over de klimaatverandering, over de vraag of de toestand van de Europese wateren verbeterd is en over de manier waarop de natuur reageert op verontreiniging en gewijzigd grondgebruik. Dergelijke informatie moet voor iedereen beschikbaar worden gesteld en moet begrijpelijk zijn. Daarom stelt de Commissie voor om de huidige informatiesystemen te verbeteren, te moderniseren en te stroomlijnen door een Europees Gedeeld Milieu-informatiesysteem op te zetten. Met dit systeem wordt beoogd om alle bestaande gegevensverzamelingssystemen en informatiestromen beter aan elkaar te koppelen met behulp van moderne instrumenten zoals het internet en satelliettechnologie. De doelstelling is ook om stilaan over te stappen van rapportering op papier naar een systeem waarbij de gegevens aan de bron beschikbaar worden gemaakt voor de gebruikers, en wel op een open en transparante wijze.

Het met milieuzaken belaste Commissielid de heer Stavros Dimas verklaarde: "Tijdige, relevante en betrouwbare informatie over het milieu is absoluut essentieel voor de besluitvormers om een antwoord te kunnen bieden op de hedendaagse milieuproblemen. Maar dit volstaat niet. Onze burgers hebben het recht te weten hoe het staat met de kwaliteit van de lucht en het water in de omgeving waar zij wonen, en om te weten of overstromingen, droogteperiodes of verontreiniging hun eigendom en middelen van bestaan kunnen bedreigen. Wij moeten dus de manier verbeteren waarop wij informatie over ons milieu verzamelen en analyseren en daarover verslag uitbrengen."

De noodzaak om milieu-informatie te delen

Overeenkomstig meer dan 70 van de verscheidene honderden milieuwetgevingsbesluiten die van kracht zijn binnen de Europese Unie moeten de lidstaten verslag uitbrengen over specifieke aspecten in verband met het milieu op hun grondgebied. Een groot deel van de milieugegevens wordt dus ingezameld door overheidsinstanties op verschillende niveaus binnen de EU.

Deze informatie wordt gebruikt om trends en bedreigingen met betrekking tot het milieu te analyseren en is van cruciaal belang voor de uitwerking van het beleid en de evaluatie van de doeltreffendheid en tenuitvoerlegging daarvan. Momenteel wordt deze overvloed aan informatie niet op een tijdige wijze beschikbaar gemaakt, en als dat al gebeurt is het niet in een formaat dat beleidsmakers én publiek gemakkelijk kunnen gebruiken en hanteren. Dit is het gevolg van een reeks belemmeringen van juridische, financiële, technische en procedurele aard.

Met het Europees Gedeeld Milieu-informatiesysteem (Shared Environmental Information System - SEIS) zullen gegevens en informatie die relevant zijn voor het milieu worden opgeslagen in milieudatabases in het geheel van de Europese Unie en zullen die databases virtueel aan elkaar gekoppeld zijn en een verenigbaar formaat hebben. Het voorgestelde SEIS is een gedecentraliseerd, maar geïntegreerd, van de web-technologie gebruik makend informatiesysteem dat gebaseerd is op een netwerk van openbare informatieleveranciers die milieugegevens en
-informatie met elkaar delen.

De voordelen van de technologie benutten

De informatie- en communicatietechnologie maakt het mogelijk gegevens in realtime ter beschikking te stellen van besluitvormers zodat zij onmiddellijk levensreddende besluiten kunnen nemen. Uit recente ervaringen met bosbranden, overstromingen en droogteperiodes is gebleken hoezeer in noodsituaties op tijd geleverde milieu-informatie het verschil kan maken.

Om de huidige uitdagingen voor het milieu aan te kunnen pakken, zoals waterschaarste, de instandhouding van ecosystemen en biodiversiteit en de aanpassing aan de klimaatverandering, moeten gegevens uit een groot aantal diverse sectoren en bronnen worden geëvalueerd. De gezondheidseffecten van luchtverontreiniging bijvoorbeeld kunnen worden geëvalueerd als gegevensverzamelingen betreffende de luchtkwaliteit, bevolkingsconcentraties en de gezondheidstoestand voor een specifieke regio of geografische zone met elkaar worden gecombineerd en gezamenlijk worden geanalyseerd. Op basis van die resultaten kan dan tot actie worden overgegaan.

Betere milieu-informatie voor een beter beleid

Dankzij het SEIS zullen de EU-lidstaten kunnen beschikken over een efficiënt elektronisch systeem waarbinnen zij aan hun rapporteringsverplichtingen inzake het EU-milieubeleid en de desbetreffende wetgeving kunnen voldoen. Het nieuwe systeem zal er met name toe bijdragen dubbel werk bij de rapportering te voorkomen, de datastromen te stroomlijnen en de monitorings- en verslagleggingskosten te verminderen.

Aan de andere kant zal het SEIS ervoor zorgen dat de lidstaten en de EU-instellingen over meer samenhangende milieu-informatie beschikken en zal het zo de uitwerking, tenuitvoerlegging en doeltreffendheid van het milieubeleid verbeteren.

Afgezien daarvan zullen de Europese burgers mondiger worden gemaakt door het SEIS. Zij zullen de beschikking krijgen over bruikbare milieu-informatie in hun eigen taal waardoor zij in staat worden gesteld geïnformeerde besluiten te maken over hun milieu en het overheidsbeleid op dit gebied te beïnvloeden.

Van visie tot realiteit

Een gedetailleerd tenuitvoerleggingsplan voor SEIS zal ergens in 2008 worden voorgesteld. Het zal voortbouwen op de inspanningen die in Europa al zijn geleverd om geïntegreerde informatiesystemen tot stand te brengen. Daartoe behoren onder meer het Waterinformatiesysteem voor Europa (WISE) en het Europees milieuobservatie- en -informatienetwerk (EIONET), de INSPIRE-richtlijn van 2007 betreffende toegang tot en interoperabiliteit van ruimtelijke informatie en het Initiatief tot Wereldwijde monitoring van milieu en veiligheid (GMES) betreffende de aardobservatie met behulp van satellieten. Er bestaat echter geen geïntegreerd platform om al deze initiatieven samen te brengen tot een gedeeld en gemeenschappelijk systeem. Het doel van SEIS is om deze leemte te vullen.

Financiële steun van de EU om de nationale en regionale begrotingen voor de tenuitvoerlegging van SEIS aan te vullen, zal worden gegeven uit middelen van de kaderprogramma's voor onderzoek, LIFE, het programma voor concurrentiekracht en innovatie (CIP) en de structuurfondsen.