B EN W BERICHTEN 2008 - 05 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 05 FEBRUARI

Burgemeester

1. (05-02) Op donderdag 27 maart 2008 biedt het college de Britse Social Historical Society (SHS) een ontvangst aan in de Burgerzaal van het stadhuis. De burgemeester treedt op als gastheer. De ontvangst maakt deel uit van de jaarlijkse conferentie van de SHS, dit keer op uitnodiging van de Faculteit der Historische- en Kunstwetenschappen te houden in Rotterdam. De SHS is een organisatie van wetenschappers op het gebied van de sociaaleconomische en politieke geschiedenis.

2. (05-02) Het college van B en W brengt op 8 februari een werkbezoek aan de deelgemeente Hoogvliet. Op het programma staan een gesprek met het deelgemeentebestuur over de ontwikkeling van het Stadshart, een wandeling door Groene Noordrand en een bezoek aan basisschool De Tuimelaar.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (05-02) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van de wethouder Economie, Haven en Milieu aan India van 25 - 30 november 2007. De wethouder maakte deel uit van een delegatie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, in samenwerking met Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Het programma begon in New Delhi en eindigde in Mumbai. Rotterdam bezocht samen met Den Haag vijftien vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in de havenstad Chennai.

2. (05-02) Op 7 februari 2008 brengt de wethouder Economie, Haven en Milieu een informeel werkbezoek aan Hamburg. De wethouder bezoekt in Hamburg een aantal voorbeeldprojecten met eenzelfde karakter als Stadhavens in Rotterdam, waar woningen in een havengebied gebouwd worden. Hij bezoekt o.a. de "Perlenkette" (Parelketting), een overstromingsgevoelig gebied met woningbouw. Daarnaast zal de wethouder de mogelijkheden verkennen voor nauwere samenwerking tussen Hamburg Hafencity en Stadshavens Rotterdam op het gebied van uitwisseling van informatie, goede voorbeelden en een gezamenlijke lobby richting Brussel.

3. (05-02) De gemeenten Rotterdam en Delft en de TU Delft zijn het op hoofdlijnen eens over de realisatie van Science Port Holland. Dat is een samenwerking tussen de drie partijen om de locaties Schieveen en Technopolis samen te ontwikkelen tot gebieden met kennisintensieve bedrijven. De burgemeesters van beide steden en de voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft hebben hiertoe een memorandum of understanding opgesteld. Afgesproken is dat de drie partijen een gemeenschappelijke ontwikkelingsmaatschappij zonder gezamenlijke grondexploitatie oprichten.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (05-02) Het college stelt de gemeenteraad voor de gemeente Nederlek toe te laten als deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling van het Koepelschap Buitenstedelijk Groen en de wijziging van de gemeenschappelijke regeling die hiervoor nodig is, vast te stellen. Het gaat om een organisatorische wijziging.

2. (05-02) De totstandkoming van de gemeente Lansingerland noodzaakt tot een wijziging van de gemeenschappelijke regeling van het recreatieschap Rottemeren. Het college stelt de raad voor om deze wijziging vast te stellen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (05-02).Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Jacob Catsstraat 101 (deelgemeente Noord) om, na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van een fietsenstalling en negentien bergingen mogelijk te maken.

2. (05-02).Het college heeft een brief aan gedeputeerde Van Heijningen vastgesteld waarin wordt meegedeeld dat er geen Rotterdamse bestuurder zal deelnemen aan de bijeenkomst van 8 februari 2008 over het voorstel tot oprichting van regionale omgevingsdiensten vanaf 2011. Dit heeft te maken met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 januari a.s. Het college wil niet komen tot een dienst omgevingsvergunningen maar kiest ervoor om met behoud van ieders verantwoordelijkheid intensief te gaan samenwerken met alle betrokken partijen. .

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (05-02).Het college heeft het plan van aanpak voor de uitvoering van de aanbevelingen uit het rapport 'aanwijzingen voor inhuur' van de Rekenkamer Rotterdam vastgesteld en besloten dit plan aan de raad aan te bieden.

2. (05-02) Het college heeft besloten een bezwaar op een ontslagbesluit van een ambtenaar deels gegrond, deels ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (05-02) Het college van B&W heeft op dinsdag 5 februari 2008 besloten om een aanvraag te doen bij het URBACT II-programma voor de eerste contractfase van een Europees kennisnetwerk van steden over de economische kracht en potentie van jongeren onder leiding van Rotterdam. Met het URBACT II-programma wil de Europese Commissie stimuleren dat Europese gemeenten en lokale organisaties kennis en ervaring uitwisselen en zo komen tot nieuwe inzichten en beleidsvoorstellen/projecten. Het voorstel van Rotterdam gaat over het opzetten van een thematisch netwerk over jongeren. Focus ligt op het aanpakken van jeugdwerkloosheid, schooluitval, invloed van lifestyle en de bijdrage van jongeren aan ontwikkelingen in de wijk en de stad. Als Europa het voorstel voor de eerste contractfase goedkeurt, krijgt Rotterdam zes maanden de tijd om een gedetailleerd voorstel uit te werken en het netwerk uit te breiden tot 12 steden. Wethouder Participatie en Cultuur zal optreden als bestuurlijk eindverantwoordelijke voor dit project.

2. (05-02) Het college van B en W heeft kennis genomen van de stand van zaken rondom de pilot kwaliteitsverbetering inburgering. Bij deze pilot krijgen Rotterdamse inburgeraars na het volgen van een inburgeringstraject tot het verlichte inburgeringsniveau de kans om hun taalniveau verder te verhogen. Daarnaast worden ze bemiddeld naar werk. Het is de bedoeling dat 70 van de 100 inburgeraars een baan vinden. De pilot is kort geleden gestart. De gemeenteraad wordt tezijnertijd geïnformeerd over de resultaten.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (05-02).Het college van B en W heeft het uitvoeringsprogramma 'Kansen voor Rotterdam' vastgesteld. Dit programma geeft een bestemming aan het geld dat vanuit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de periode 2007-2013 beschikbaar komt. Voor Rotterdam is dit ruim E 50 miljoen beschikbaar. Van dit bedrag is E 24 miljoen bestemd voor projecten op het gebied van kennis, innovatie en ondernemerschap, E 2 miljoen voor groen- en waterprojecten en E 24 miljoen voor Rotterdam attractieve stad.

2. (05.-02).Het college heeft de voortgangsrapportage Pact op Zuid 2007 vastgesteld en naar de gemeenteraad verzonden. Op 20 december 2007 is door de gemeenteraad de motie Pastors 'Uitvoering Pact op Zuid' (2007-4297) aangenomen. Met deze motie heeft de raad het college de opdracht gegeven om de raad elk kwartaal op de hoogte te stellen van de voortgang van het Pact op Zuid.

Schriftelijke vragen

(05-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. mevrouw J.J. Verwijs (GroenLinks) over woningen voor "Pardonners". . de heer H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over viezigheid in de stad.


---- --