GroenLinks

Vijftigduizend superhulpen gezocht

5 februari 2008

GroenLinks wil dat er minstens vijftigduizend betaalbare superhulpen (m/v) komen in Nederland. Het gaat dan om werk bij particulieren in en om het huis, zoals schoonmaken, het onderhouden van de tuin en het oppassen op kinderen of huisdieren. Het kabinet moet daarvoor een belastingsubsidie in het leven roepen. Mensen met een drukke baan buitenshuis, kunnen dan voor ongeveer tien euro netto per uur deze hulp inhuren.

Tegelijkertijd biedt zon 'superhulp subsidie' enorme kansen aan mensen voor wie er nu geen plek is op de arbeidsmarkt. Ineke van Gent zal deze voorstellen inbrengen tijdens een debat woensdag met de staatssecretarissen Aboutaleb en De Jager.

Superhulp vinden via het CWI
De Centra voor Werk en Inkomen, de voormalige arbeidsbureaus, moeten gaan bemiddelen tussen de superhulpen en de mensen die hulp willen inhuren. Het CWI zorgt, in het voorstel van GroenLinks, ook voor de afhandeling van de papieren rompslomp en keert de belastingsubsidie uit. Daarnaast is er voor het CWI een rol weggelegd bij het selecteren en zonodig opleiden van de superhulpen. Hiervoor komen in ieder geval mensen met een bijstands- of WW-uitkering in aanmerking.

Superhulp is een echte baan
GroenLinks sluit met het voorstel voor een betaalbare superhulp aan bij eerdere adviezen van onder meer de Raad voor Werk en Inkomen. Deze raad adviseerde al dat particulieren een belastingkorting moeten krijgen op het moment dat zij huishoudelijke hulp inhuren. Ook voor de mensen die het werk doen, zou er een belastingkorting moeten komen. Helaas heeft het kabinet dit advies naast zich neergelegd; in plaats daarvan worden experimenten aangekondigd met 'pulpbanen', waarin mensen maar een paar uur per week werken en niet verzekerd zijn voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en hun pensioen. GroenLinks wil juist dat er een stevig sociaal vangnet komt voor de nieuwe superhulpen.

Superhulp moet betaalbaar zijn
Een 'witte' hulp in de huishouding kost nu ongeveer 18 euro per uur, GroenLinks wil dit terugbrengen tot ongeveer 10 euro per uur. Alleen dan kan de superhulp concurreren met het zwarte en grijze circuit van werksters, klusjesmannen en kinderoppassen. Deels gebeurt dit door de inlener een belastingkorting te geven, deels door de superhulp minder belasting en premies te laten betalen. Ervaringen met de dienstencheque in België en vergelijkbare banen in Frankrijk en Denemarken, leren ons dat een dergelijke constructie enkele tienduizenden nieuwe banen kan opleveren.

Ineke van Gent