Ingezonden persbericht


Gemeente Capelle aan den IJssel
College van Burgemeester en Wethouders
t.a.v. de heer J.W.G.M. Jacobs

Datum: 5 februari 2008.

Betreft: vragen Artikel 42 RvO

Geacht College,

Al enige tijd is het onrustig in de wijk Schenkel, Molenbuurt, als gevolg van de ondervonden parkeeroverlast van het ziekenhuis en de BAVO. In de brief d.d. 18 december 2007, kenmerk R36/7716 heeft u aan de bewoners gemeld welke drie maatregelen er getroffen zijn om de problemen op te lossen. Hiermee simplificeert u de problematiek.

Op 29 januari jl. is er een bewonersavond geweest, georganiseerd door het IJsselland Ziekenhuis. In het bijzonder viel alle aanwezigen de afwezigheid van de gemeente bijzonder op. De parkeerdruk is een probleem in de wijk die alleen opgelost kan worden door gezamenlijk optreden van het ziekenhuis, de gemeente en de bewoners. Uw afwezigheid betreuren wij zeer.

Naast de maatregelen die het ziekenhuis vanuit haar eigen verantwoordelijkheid neemt, zijn er ook nog meer mogelijkheden voor de gemeente om dit probleem te helpen oplossen. Aangezien een aantal vragen tijdens de bewonersavond die door de gemeente niet beantwoord konden worden, stel ik ze hierbij:


1. Is het mogelijk dat er in de straten die last hebben van het parkeren voor het ziekenhuis op zeer korte termijn speciale borden te plaatsen met een gerichte tekst? Bijvoorbeeld: Alleen parkeren in de daarvoor bestemde P-vakken. Foutparkeren wordt beboet.
2. Is het mogelijk om het aantal parkeervakken in de Molenbuurt uit te breiden?
3. Het ziekenhuis wil een parkeergarage met betaald parkeren gaan bouwen. Zodra betaald parkeren wordt ingevoerd, zijn de bewoners bang dat bezoekers toch gratis in de wijk gaan parkeren. Wil de gemeente onderzoeken of het mogelijk is om een gratis vergunningsysteem voor de bewoners is de wijk op te zetten?
4. Ziet de gemeente kans om het gebruik van het openbaar vervoer naar het ziekenhuis verder te stimuleren? Bijvoorbeeld door in samenwerking met het ziekenhuis een promotiefolder hiervoor te ontwikkelen?
5. De BAVO gaat uitbreiden ten koste van eigen parkeerplaatsen. Ook de BAVO zorgt voor parkeerdruk in de wijk. Hoe kunt u in deze situatie toestaan dat er nog meer parkeerplaatsen in deze omgeving opgeofferd worden aan de bouw van een pand dat nog meer bezoekers naar deze omgeving zal trekken?
6. Kunt u Stadswachten inzetten om dagelijks tijdens de zeer drukke uren te surveilleren in de buurt? Het aanspreken van mensen bij het verkeerd parkeren kan op den duur heel preventief werken.

Wij zien uw schriftelijke antwoord met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
CDA Capelle aan den IJssel

Nico van Buren Tineke Keuzenkamp