Gemeente Drechterland

5-2-2008
Campagne: Kun je zien of iemand homo of hetero is?

Expositie naar Venhuizen

Half februari komt een maand lang een expositie naar Venhuizen: Herken de Hetero.

Kun je zien of iemand homo of hetero is? Op 28 januari is in Zeevang de campagne Herken de Hetero gestart. De campagne van COC Nederland zet aan tot nadenken over stereotypen. Op posters en Boomerang-kaarten staan fotoâs van tientallen personen, van wie er één hetero is. Een tentoonstelling met de posters op grote panelen is de komende maanden te zien in verschillende Noord-Hollandse plaatsen.

Van alle personen op de poster is er slechts één hetero. Wie zeker denkt te weten wie dat is, kan zijn of haar keus doorgeven via de website www.herkendehetero.nl Onder de inzenders met het goede antwoord, wordt een professionele fotoshoot verloot bij de fotograaf die ook de vrijwilligers op de posters fotografeerde.

De campagne die COC Nederland ontwikkelde met financiële steun van de provincie Noord-Holland, zet aan tot nadenken over vooroordelen. Zo denken volgens de homobelangenorganisatie veel mensen dat homoseksualiteit in hun omgeving niet voorkomt, terwijl er bijvoorbeeld op school in elke klas al minimaal één leerling niet hetero is. Mensen hebben stereotype beelden in hun hoofd van hoe een homo of lesbienne eruit ziet. Die stereotype beelden zorgen ervoor dat mensen homoseksualiteit raar vinden en het dus niet accepteren. Je mag het wel zijn, maar men wil het niet zien. Deze campagne spoort aan eerst naar mensen te kijken om dan pas een oordeel te vellen.

De expositie is vanaf 15 februari tot 13 maart 2008 te zien in de hall van het gemeentehuis in Venhuizen.

---