Gemeente Hilversum

Muziektent brengt de reuring op Kerkbrink terug

5 februari 2008
"Wij willen weer een beetje reuring op de Kerkbrink. Een muziektent kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat is een podium voor muziekgezelschappen, stand-upcomedians, maar ook voor bijvoorbeeld het Rode Kruis als het donoren wil werven. En het is een mooie plek om af te spreken". Aldus de Hilversumse tandarts Maarten Kaptein. Hij is één van de initiatiefnemers van de bouw van de muziektent, waarvoor de voorbereidende werkzaamheden inmiddels zijn begonnen.

Het initiatief werd drie jaar geleden geboren in de boezem van de plaatselijke Rotary. Rotary International verzocht de aangesloten clubs om ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de internationale koepel initiatieven te nemen die de plaatselijke gemeenschappen ten goede zouden komen. Rotaryclub Hilversum en Rotaryclub Hilversum-West sloten de rijen om na vijftig jaar weer een muziektent op de Kerkbrink te krijgen. Kaptein: "De Kerbrink zag er afgetrapt uit. We wilden graag meewerken om de oude situatie te herstellen en weer wat deining op deze brink te brengen".

Het initiatief werd omarmd door de toenmalige wethouder Karen Heerschop. "Zij wilde de renovatie van de Kerkbrink graag vervroegen en een nieuwe muziektent kwam daarbij mooi van pas".

Acties
De Rotarians deden waar zij goed in zijn. Met allerlei acties haalden zij in korte tijd een kleine 30.000 euro bij elkaar. Er werd een nieuwe stichting in het leven geroepen, de stichting 'Heb Hart voor Hilversum'. "Je moet niet eindeloos blijven leunen op de oorspronkelijke clubs. Vergelijk ons maar met de stichting Pas Op! Die ging op een gegeven moment ook zelfstandig verder", zegt Maarten Kaptein, die voorzitter van de stichting is.

Dankzij forse giften van onder meer het VSB-fonds, een cultuurfonds van de verenigde spaarbanken en Johan Matser Projectontwikkeling BV, een bijdrage van het Instrumenten- en Uniformenfonds van de gemeente Hilversum en een geslaagde aandelenactie onder particulieren slaagde de stichting erin om het gat naar de benodigde 100.000 euro te dichten. "Dat bedrag is in principe toereikend om de muziektent te realiseren, maar de verkoop van de aandelen gaat door. Men kan voor 10 euro een aandeel kopen bij onder meer het Museum Hilversum".

Dudok
De muziektent wordt een bijzonder exemplaar. Architect Paul van Vliet, bekend van grote restauratieprojecten, gebruikte als basis het ontwerp dat bouwmeester Dudok in 1932 tekende, maar dat nooit is gerealiseerd.

Van Vliet, die overigens vanwege het goede doel afzag van een honorarium, moest het oorspronkelijke ontwerp aanpassen aan onder meer de ARBO-wet. Onder de kiosk, waarvan de vloer een meter boven het maaiveld uitsteekt, komt een kelder voor opslag van bijvoorbeeld stoelen. In de kelder worden ook elementen ondergebracht waarmee de muziektent desgewenst kan worden uitgebreid. De vloer heeft een diameter van 7,5 meter, maar die kan worden uitgebreid tot 9 meter.

Maarten Kaptein roemt de medewerking van de gemeente Hilversum en dan met name die van Co Looijen van de dienst Stad. "Hij heeft ons zeer loyaal en constructief door alle valkuilen geleid". Karen Heerschop is nog steeds betrokken bij de muziektent. Zij is inmiddels voorzitter van de programmacommissie, die over het gebruik van de kiosk gaat.

Met veel muziek
Op zaterdag 26 april zal de muziektent uiteraard met veel muziek worden geopend. Er komen optredens van Hilversumse koren en muziekkorpsen en van een afvaardiging van het Muzikaal Centrum van de Omroep (MCO). Dan worden de aandelen, voorzien van persoonlijke boodschappen, ingemetseld in een natuurstenen kist. Het is de bedoeling dat deze 'sarcofaag' over honderd jaar wordt geopend.