Oprichting van "Nederlandse Vereniging voor NeuroFeedback"


UTRECHT, 20080205 -- Op 1 september 2007 is de "Nederlandse Vereniging voor NeuroFeedback", kortweg de NVNF, opgericht. De statuten passeerden de notaris op 4 januari 2008. De NVNF is een beroepsvereniging voor NeuroFeedback-Trainers. Zij trainen de hersenen met behulp van het meest innovatieve softwareprogramma op dit gebied.

Het werkt op basis van de non-lineaire, dynamische, integrale methode, ofwel het gehele spectrum van hersengolven wordt getraind. Bij een breed scala aan klachten, zoals o.a. AD(H)D, angst, burn-out, stress, migraine, geheugen- en slaapstoornissen, gedrags- en leerproblemen en verslavingen blijkt deze vorm van hersentraining een positief effect op herstel te hebben.Daarnaast wordt NeuroFeedback gebruikt om de prestaties bij topsporters en managers te verbeteren. In het algemeen helpt het mensen stabieler in het leven te staan en hun talenten beter te benutten.

De vereniging zal o.a. onderzoek bevorderen en een gedragscode opstellen voor haar leden. Tevens stelt zij zich ten doel om de informatie over NeuroFeedback volgens deze methodiek te verzorgen richting het publiek, bedrijfsleven, scholen, zorgverzekeraars en politiek.
NeuroFeedback volgens de methodiek van de hersentraining heeft enorme potentie om een grote bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen. In het bedrijfsleven kunnen de verzuimkosten aanzienlijk gereduceerd worden doordat medewerkers met bijvoorbeeld whiplash, burn-out of stress sneller herstellen door o.a. `hersentraining' te volgen. Ook voor zorgverzekeraars zou het veel kosten kunnen besparen. De vereniging wil dan ook graag een pilot starten met zorgverzekeraars om het medicijngebruik bij mensen met ADHD terug te dringen. Als eerste voorzitter is de heer drs Ruud Gommers gekozen.

Contactpersoon "Nederlandse Vereniging voor Neurofeedback"
Voorzitter: drs Ruud Gommers
0624 624 882
Oosterhout nb
Gommers@NVNF.nl De "Nederlandse Vereniging voor Neurofeedback" is begonnen met de ontwikkeling van haar website: www.NVNF.nl.

Uitleg over de methodiek

NeuroFeedback volgens de non-lineaire, dynamische, integrale methode wordt wel omschreven als "training van de hersenen". Het Zengar Instituut in Canada onder leiding van Valdeane Brown heeft deze methodiek ontdekt en verder ontwikkeld. Zijn softwareprogramma heeft hij NeuroCarePro genoemd. Dit wordt momenteel door de NeuroFeedback-Trainers gebruikt.

NeuroCarePro (afkorting: ZNC) is gebaseerd op een aantal principes die nieuw en revolutionair zijn. Ten eerste maakt ZNC gebruik van niet-lineaire berekeningstechnieken. De grondslag hiervan ligt in het feit dat onze hersenen ook een niet-lineair systeem vormen. Onze hersenen kunnen leren, hebben een geheugen(!) en kunnen zichzelf aanpassen en reorganiseren. Dit zijn allemaal kenmerken van een niet-lineair systeem. ZNC maakt hiervan gebruik en past de feedbackberekening aan, aan de actuele toestand van de hersenen. Tijdens de training wordt het EEG continu afgenomen. Het EEG verschijnt real-time op het scherm van de trainer, die daardoor met de actuele situatie kan trainen. Bovendien meet, beoordeelt en traint ZNC alle hersenfrequenties gelijktijdig. Hierdoor is het mogelijk dat ZNC diagnoseonafhankelijk kan werken. Het afnemen van een QEEG alvorens met de training te starten is dan ook overbodig.
Een tweede principe waar ZNC gebruik van maakt is het toepassen van een terugkoppelmechanisme gebaseerd op negatieve feedback. Systemen die gebruik maken van negatieve feedback leveren altijd een stabiel resultaat op omdat er pas feedback wordt gegeven op het moment dat er een `verstoring' optreedt. Traditionele NeuroFeedback systemen maken doorgaans gebruik van positieve feedback, ook wel "operante conditionering" genoemd. Ongewenste effecten, zogenaamde `overshoot', zoals hoofdpijn of spontane regressies, kunnen hierbij optreden. Bij ZNC is er geen kans op zulke ongewenste effecten, juist omdat het systeem op alle hersenfrequenties gelijktijdig werkt. Hierdoor ontstaat er een balans tussen de linker en rechter hersenhelft. Dit, in combinatie met het principe van negatieve feedback, maakt dat er geen neveneffecten kunnen ontstaan. Anders gezegd: ZNC controleert voortdurend alle hersenfrequenties en geeft alleen dan (negatieve) feedback als ergens in dit spectrum van hersenfrequenties een `verstoring' optreedt.

NeuroFeedback `benefits'

Een willekeurige lijst (op alfabet), waarvoor NeuroFeedback een grote steun kan zijn, maar eigenlijk onuitputtelijk is:

- ADD en ADHD
- Alzheimer
- Angststoornissen
- Asperger
- Borderline
- Burn-out
- Concentratieproblemen
- CVS
- Depressies
- Fibromyalgie
- Gedrags- en leerproblemen
- Geheugenstoornis of verslechtering
- PDD-NOS
- Prestatieverbetering, ook wel `peak performance'
- Slaapstoornissen
- Stress
- Trauma's
- Verslavingen
- Whiplash.

Bronnen/links

Nadere info over de oorsprong van neurofeedback volgens de non-lineaire, integrale, dynamische methode vindt U op: www.zengar.com.

Judith Spendel is reeds enige tijd bezig in dit vak en is te bereiken via website:
www.youinlife.nl

In het instituut AINE te Best werken twee van de meest ervaren NeuroFeedback-Trainers in Nederland, Henk en Ineke Peters. Zij zijn tevens de mensen die deze methodiek naar Nederland hebben gehaald. Voor nadere informatie, zie hun website: www.aine.nl.

Andere info over NeuroFeedback-Trainers op aanvraag via de voorzitter van de NVNF.





Judith Spendel