Gemeente Noordwijk

NIEUWE NOTA STRANDBELEID
`ELKE DAG EEN STRANDDAG'
Een moderne strandontwikkeling in Noordwijk voor de komende vijf jaar. Dat is de inzet van het nieuwe strandbeleid voor de periode 2008-2013. Burgemeester en Wethouders stellen de raadscommissie Werken en Welzijn voor de beleidsnota in de vergadering van 6 februari a.s. vrij te geven voor inspraak.

Het gemeentebestuur wil met deze nota het bezoek aan het strand voor Noordwijkers en gasten zo goed mogelijk laten aansluiten op de voor Noordwijk gekozen karakteristiek van `stijlvol, charmant en ingetogen'. `Met behoud van het goede streeft Noordwijk dan ook naar een divers en veelzijdige strandbeleving', aldus verantwoordelijk wethouder Leendert de Lange (VVD). Het college gaat er daarbij van uit dat het strand bij elk weertype en in elk seizoen wat te bieden heeft: `Elke dag een stranddag' is dan ook de titel van de nota.

Natuurwaarden
Een belangrijk uitgangspunt voor het beleid is de handhaving en waar mogelijk versterking van de natuurwaarden van het ruim 13 km lange strand. Dit is een mes dat aan twee kanten snijdt: in een goede balans kunnen ecologie en economie elkaar versterken. Het natuurbeleidsplan `Natuurlijk Noordwijk' heeft dan ook mede als inspiratie gediend. Noordwijk gaat voor een schoon en veilig strand en hecht daarom grote waarde aan het predikaat Quality Coast en de Blauwe vlag.

Vernieuwende initiatieven
Op het strand komt ook ruimte voor vernieuwende initiatieven. Deze kunnen plaatsvinden in een verlengd exploitatieseizoen, namelijk van 1 februari tot
1 november. Ook wordt de ruimte gecreëerd voor een jaarrondopenstelling voor paviljoens. Aanvragen daarvoor zal het college toetsen aan criteria die de gewenste kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de badplaats uitdragen. Verder mogen de paviljoens in omvang groeien om de vraag naar meer voorzieningen te ondersteunen. Dit gebeurt uitsluitend door middel van uitbreiding in zeewaartse richting. Op de strandgedeelten tussen eigen paviljoen en kustlijn mogen de ondernemers strandstoelen e.d. verhuren en de gasten van eten en drinken voorzien. De vrije stranden tussen de paviljoens blijven Peven groot als nu het geval is en staan niet open voor commerciële exploitatie.

Op de stranden voor de boulevards nemen de gebruiksmogelijkheden toe, zoals de komst van een gelimiteerd aantal strandhuisjes die geschikt zijn voor overnachtingen, maximaal vijf aan weerszijden. Verder een extra paviljoen speciaal voor trainingen aan de Koningin Astrid Boulevard (Management Centrum De Baak) en ruimte voor een commercieel strand- en watersportcentrum ten noorden van strandafrit 21.
Het naaktstrand ten noorden van de Langevelderslag wordt ingekort van 3,5 kilometer tot 1kilometer. Daardoor ontstaat richting Zandvoort een gebied waar de honden weer het hele jaar los kunnen lopen.

Strandfeest
De kustversterking brengt de paviljoens op een ruimere afstand van de bebouwing, gemiddeld ruim 90 meter. Dit biedt perspectief om op het strand onder strikte voorwaarden, bij wijze van proef één grootschalig strandfeest per jaar toe te staan. Het maximum aantal bezoekers mag de 10.000 niet te boven gaan en gereguleerde kaartuitgifte beheerst de toeloop. In de zomer wordt tweemaal per jaar de ruimte gegeven aan het Horecavo beachfestival, onder de voorwaarde van een variëteit aan feesten op de paviljoens: gezellig maar ingetogen.

Binnen de inspraakprocedure vindt, onder voorbehoud van het vrijgeven door de raadscommissie, op dinsdag 26 februari een informatiebijeenkomst plaats.

Noordwijk, 25 januari 2008
Bestuurszaken/Communicatie, tel. 071-3660451