Gemeente Castricum

Feestelijke start woningbouwproject voor en door jongeren

Woensdag 6 februari wordt in Akersloot het startsein gegeven voor een uniek woningbouwproject waarbij jongeren zelfstandig hun eigen nieuwbouwwoningen ontwikkelen en realiseren.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Voor jongeren in dorpsgemeenten is het steeds moeilijker om passende woonruimte in hun eigen omgeving te vinden. Om jongeren in de gemeente Castricum een perspectief te bieden en voor het dorp te behouden, stelde de gemeente in de dorpskern van Akersloot enige tijd geleden een vrijkomende bouwlocatie beschikbaar voor de realisatie van goedkope koopwoningen voor starters. De Regie BV uit Amsterdam werkte de aanpak uit voor de realisatie van het project, waarbij de jongeren hun woningen zelfstandig kunnen ontwikkelen en bouwen. Deze bijzondere vorm van projectontwikkeling, ook wel `collectief particulier opdrachtgeverschap' (CPO) genoemd, blijkt in de praktijk een fikse kostenbesparing van wel 25 tot 40% op te kunnen leveren.

Lening

Woningcorporatie De Wonerij speelt op de achtergrond een belangrijke rol in het project. De corporatie verstrekt de groep jongeren een lening, dekt enkele afzet- en afbreukrisico's af en past een terugkoopconstructie toe om de woningen ook op termijn voor volgende generaties starters betaalbaar te houden. De Regie begeleidt de groep jongeren tot en met de oplevering van hun woningen.

Grote belangstelling

Uit maar liefst zestig belangstellenden werd in 2007, via een loting onder toezicht van een notaris, een groep van twintig starters geselecteerd. Deze groep (verenigd in kopersvereniging `De Vrijegeest') heeft zich ten doel gesteld in 2009 circa twintig koopwoningen tussen EUR110.000 en EUR153.000 v.o.n. op te leveren.

Officieel

Tijdens de feestelijke start van het project tekenen C. Portegies (wethouder), het bestuur van kopersvereniging De Vrijegeest en D. Tromp (directeur De Wonerij) de ontwikkelingsovereenkomst. Ook mevrouw S. Baggerman, gedeputeerde van de provincie Noord Holland en warm voorstander van CPO, zal aanwezig zijn. Om de realisatie van CPO-projecten te stimuleren, werkt de provincie momenteel aan een stimuleringsprogramma.

Architect

Voor het ontwerp van de woningen heeft de vereniging het Alkmaarse architectenbureau Kerssens en de Ruiter in de arm genomen. De vereniging is enthousiast over dit bureau omdat het open staat voor de wensen van de toekomstige bewoners en bovendien oog heeft voor de inpassing van het project in zijn omgeving. Het voorlopig ontwerp is inmiddels bijna afgerond en wordt op 6 februari alvast informeel aan omwonenden gepresenteerd.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit bouwproject of de ontwikkelingen volgen, kijkt u dan op de website van kopersvereniging De Vrijegeest: www.deregie.nl/vrijegeest