Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
30-01-2008 Vrije Universiteit Amsterdam

Interdisciplinair onderzoek naar cultureel erfgoed

VU opent Amsterdam internationaal instituut voor erfgoed en geschiedenis van de leefruimte

Welke invloed heeft waterbeheersing op ons erfgoed? Hoe staan de oplossingen die we bedenken voor files of het woningtekort in relatie tot behoud van ons landschap en historische stadskernen? Wat zijn de effecten van de globalisering op de wijze waarop wij het verleden beleven en gebruiken? Deze en andere actuele vraagstellingen zijn het onderwerp van research van het nieuwe instituut voor erfgoedstudies dat de Vrije Universiteit 6 februari opricht. In het internationale instituut doen historici, economen, bestuurskundigen en aardwetenschappers gezamenlijk onderzoek naar de veranderende rol van het erfgoed in onze leefruimte en naar de historische achtergronden van ruimtelijke vraagstukken.

Het instituut wil zich ontwikkelen tot een belangrijk expertisecentrum voor erfgoed van stad en land in Nederland en de rest van Europa. Cultureel erfgoed heeft economische, culturele en wetenschappelijke dimensies. Het is zowel van maatschappelijk als wetenschappelijk belang dat binnen het instituut interdisciplinair onderzoek plaatsvindt.

Ontwikkelingen op ruimtelijk gebied gaan snel. Er is veel vraag naar specialisten die concepten, instrumenten en detectiemethoden ontwikkelen om erfgoed tijdig in kaart te brengen en de conserveringstoestand daarvan vast te stellen. Historische kennis van deze processen is van belang voor het bijsturen van ontwikkelingen en het plannen van nieuwe ruimtelijke ingrepen. Daarom zal het erfgoedinstituut intensief samenwerken met de vormgevers van het toekomstige landschap van Europa.

Ook vindt er belangwekkend onderzoek op het gebied van watermanagement plaats. Historici kunnen trends en patronen van menselijke dynamiek definiëren die eeuwen geleden zijn ontstaan. Daarnaast raakt watermanagement aan het historisch bewustzijn van de gemeenschap, aan culturele herkenbaarheid. Daarvoor zijn economische, bestuurlijke, waterstaatkundige en cultuurhistorische afwegingen nodig. Het erfgoedinstituut leidt toekomstige beleidsmakers op die deze afwegingen op een verantwoorde wijze kunnen maken.