Technische Universiteit Delft

Stoftransport, waterkwaliteitsprocessen en numerieke modellering door M&C

Cursus van het PAO - 6, 12 en 13 februari 2008

06 februari 2008
plaats: Deltares (locatie WL Delft Hydraulics)

Wat leert u als cursist

U krijgt inzicht in de belangrijkste fysische en chemisch-biologische processen die zich in oppervlaktewater en waterbodems afspelen

U krijgt inzicht in de belangrijkste aspecten van de kwantitatieve benadering en de modellering daarvan en de betekenis van modellering voor het beantwoorden van concrete kwantitatieve vragen. De praktische illustraties en rekenvoorbeelden zullen het begrip van de gevoeligheid van het watersysteem voor de diverse factoren verder doen toenemen.

Waar gaat de cursus over

Ervaren waterkwaliteitsmedewerkers van Deltares presenteren de cursus rond waterkwaliteit en numerieke modellering daarvan. De drie hoofdthema's stoftransport, waterkwaliteitsprocessen en numerieke simulatie worden in de cursus uitgediept. De thema's worden geïllustreerd met voorbeelden van rivieren, meren, estuaria en zeeën. Speciale aandacht wordt besteed aan de wijze waarop modellen kennis toeleveren voor de Kaderrichtlijn water. In de ochtend wordt de theorie gedoceerd. Na de lunch is er een workshop waarin de praktische uitwerking plaats vindt. De deelnemer verricht dan zelf eenvoudige, voorbereide simulaties, begeleid met toelichting en assistentie, waarbij voornamelijk de systemen Sobek (1D) en Delft 3D worden gebruikt. Specifieke kennis van deze systemen is niet vereist. De workshop richt zich vooral op de geïllustreerde onderwerpen en niet zozeer op de bediening van de softwarepakketten.

Elke cursusdag wordt afgesloten met een discussie met de docenten én met een drankje.

Voor wie is de cursus bedoeld

De cursus is bedoeld voor zowel academisch gevormde projectmedewerkers van Nederlandse ingenieursbureaus en (semi) overheidsorganisaties, als HBO'ers met vergelijkbaar niveau. Er is geen specifieke voorkennis op wiskundig, fysisch of waterkwaliteitsgebied vereist, maar betrokkenheid bij de problematiek van de kwaliteit en het beheer van oppervlaktewater zal zeker helpen bij de verwerking van de opgedane kennis voor concrete situaties.

Bijzonderheden

Deze cursus maakt onderdeel uit van de cursuscyclus `Kennis moet stromen', opgezet door Deltares en PAO.

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl