Gemeente Maassluis

Explosievenonderzoek Brouwerijstraat van start

detectie.jpg

Op woensdag 6 februari start Bodac met het explosievenonderzoek in de Brouwerijstraat. Het vermoeden bestaat namelijk dat op het terrein van de voormalige Sint Antoniusschool een niet ontplofte vliegtuigbom uit WOII ligt.

Explosievenonderzoek

Op 18 en 22 maart 1943 was Maassluis het doelwit van Britse bombardementen die het voorzien hadden op de voormalige oliefabriek Witol aan de Heldringstraat. Dit doel werd gemist. Tijdens het bombardement van 22 maart werd het gymnastieklokaal aan de Groen van Prinstererkade getroffen en in de omgeving zijn enkele blindgangers terechtgekomen. Enkele bronnen doen vermoeden dat er onder het terrein van de voormalige school nog een blindganger ligt. Het zou kunnen gaan om een brisantbom van 250 of 500 lb.

Door het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) is historisch onderzoek gedaan en zij hebben het advies gegeven om een nader onderzoek in te stellen. Dit explosievenonderzoek moet uitsluitsel geven of de niet ontplofte vliegtuigbom er wel of niet ligt. Op woensdag 6 februari zal Bodac met dieptedetectieapparatuur door middel van oppervlaktedetectie een gedeelte van het terrein tot vijf meter diepte onderzoeken. Mocht met deze methode geen bom gevonden worden, dan zal in de tweede helft van maart dit gebied met behulp van peilbuizen tot een diepte van 20 meter worden onderzocht.

Mocht met één van deze metingen een verdacht voorwerp worden gevonden, dan zal dit gerapporteerd worden aan de EOCKL, zodat zij in overleg met de gemeente een ruimingsplan kunnen opstellen.

Herinrichting schoolterrein

Voor de locatie Brouwerijstraat is een plan in ontwikkeling voor de realisatie van zestien eengezinswoningen. Het huidige schoolgebouw zal hiervoor worden gesloopt. Op dit moment biedt de school nog onderdak aan diverse kunstenaars. Wanneer de school gesloopt wordt, zullen zij verhuizen naar een andere locatie. Om het explosievenonderzoek mogelijk te maken, is de fietsenstalling inmiddels gesloopt.