Gemeente Schiedam


Februari

Burgemeester reikt Draaginsigne Gewonden uit

05 februari 2008

De burgemeester van Schiedam, mevrouw W.M. Verver-Aartsen, reikt op woensdag 6 februari om 14.30 uur op de bestuursvleugel van het Stadskantoor het Draaginsigne Gewonden met bijbehorende oorkonde uit aan de heer H.G. Plaats uit Schiedam.

De heer Plaats heeft in voormalig Nederlands Indië als mortierist gediend bij het 5^e regiment Infanterie van de Koninklijke Landmacht. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen is de heer Plaats psychisch gewond geraakt.

Sinds de meidagen van 1940 tot op heden zijn er meer dan 650.000 Nederlandse militairen ingezet voor de verdediging van Nederland en de Overzeese gebiedsdelen en bij de diverse vredesoperaties over de gehele wereld. Tot op heden is aan ruim 4.000 militairen het Draaginsigne Gewonden toegekend.
Op het Draaginsigne staat horizontaal de spreuk vulneratus nec victus wat betekent gewond maar niet verslagen. De lauwertak op het insigne is het symbool voor vrede en overwinning en de eikentak staat voor moed en volharding. In de hoeken staan de toppen van de Nederlandse vaandels van de krijgsmachtdelen. Het geheel symboliseert de gewonden uit de verschillende krijgsmachtdelen en tevens hun trouw en verbondenheid aan het Huis van Oranje.