Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 6 februari 2008

Kenmerk 016

Creatieve ondernemers Post CS verhuizen naar voormalig ABN AMRO-gebouw

Huurders van Post CS hebben een nieuw tijdelijk onderkomen gevonden in het voormalige ABN AMRO-kantoor aan de Vijzelstraat. Beeldende kunst, architectuur, interieur en design, eten en onderwijs blijven de hoofdthema's op de nieuwe locatie. De verhuizing is een initiatief van de gebruikers van het huidige Post CS in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Een aantal partijen uit het Post CS-gebouw heeft eind vorig jaar de gemeente Amsterdam, waaronder de kantorenloods en Bureau Broedplaatsen, benaderd om de mogelijkheden voor het behoud van de unieke mix van gebruikers van het Post CS-gebouw in het centrum van Amsterdam te bespreken. Ruim 90% van de huurders van Post CS heeft aangegeven gezamenlijk te willen verhuizen. Het betreft ruim 130 organisaties uit de creatieve sector. Naast architectenbureaus als Jo Coenen, Zwarts & Jansma zijn hier ontwerpbureaus, Mediametic, de Fabrique en diverse grote en vooral kleinschalige creatieve bedrijven gevestigd. Het Stedelijk Museum zal niet meeverhuizen daar het museum het komende halfjaar op tour gaat.

De gemeente, woningcorporatie Het Oosten en Vesteda hebben een overeenkomst voor het tijdelijke gebruik van het voormalige ABN AMRO-kantoor aan de Vijzelstraat afgesloten. De overeenkomst is voor maximaal twee jaar en de verhuizing is voor 1 juli 2008 afgerond. Het ABN AMRO-kantoor stond al geruime tijd leeg. Wethouder Van Poelgeest: "Het plan past uitstekend binnen de Topstad-ambities van Amsterdam om de aanwezige creativiteit in de stad optimaal te benutten en optimale voorwaarden voor doorgroei te creëren. Broedplaatsen voor de creatieve en innovatieve industrie zijn van groot belang voor de huisvesting van creatieve ondernemers. Bovendien versterken zij het beeld van Amsterdam als creatieve en innovatieve stad."

Het initiatief wordt mede financieel ondersteund door de gemeente in het kader van Amsterdam Topstad voor het creëren van creatieve hotspots. Een creatieve hotspot is meer dan een doorsnee bedrijfsverzamelgebouw. Het gaat om een inspirerend, ouder `ruw' gebouw waar creatieve zelfstandigen hun werkplek naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Dienstverlenende of publieksfuncties zijn ook nadrukkelijk onderdeel van het concept.

Het gezamenlijke collectief gaat verder onder de naam Duintjer CS.

Pb-016