Gemeente Arnhem

Boekje met routes langs Arnhems mooiste plekken (05-02-08) Bundeling van zes bestaande en nieuwe aantrekkelijke wandel- of fietsroutes
Een boekje met zes routes langs de mooiste plekken van Arnhem. Komende zomer brengt de gemeente Arnhem dat aantrekkelijke route-boekje uit. De wandeling of fietstocht leidt de bezoeker langs bekende én verborgen plekken. De Slag om Arnhem, een reis door de tijd, natuurschoon in Arnhem-Noord en -Zuid, verborgen parels en 100% mode zijn de benamingen van de routes, die voor een deel bestaand -, voor een deel nieuw - en straks gebundeld zijn.

Arnhem aantrekkelijke centrumstad is één van de stadsprogrammas, die het college van B en W uitvoert. Arnhem telt een groot aantal fiets- en wandelroutes in en rond de stad, maar er is geen gecombineerd aanbod. Het routeboekje voorziet in deze leemte. Het wordt uitgegeven in een creatieve stijl, een handzaam formaat en zal te koop zijn voor een lage prijs.
Op de routes staan nu nog hindernissen. De gemeente ruimt die voorzover mogelijk op: overbodige paaltjes worden weg gehaald, zichtlijnen hersteld, smerig straatmeubilair schoongemaakt.

De 5 km-lange Slag om Arnhem-route leidt de bezoeker specifiek langs de belangrijkste locaties en herinneringstekens, en natuurlijk naar het Informatiecentrum Slag om Arnhem.
De reis door de tijd (4 km. lang) gaat naar archeologische vindplaatsen, historische gebouwen en (steden)bouwkundig boeiende plekken, zoals de historische kelders, Het Eiland, Presickhaeffs Huis en de singels.
Natuurliefhebbers kunnen in Arnhem-Noord 10 km. te voet afleggen (parken Sonsbeek, Zypendaal en Klarenbeek, Hoogte 80, parken Angerenstein en Sacre Coeur) en in Arnhem-Zuid zelfs 13 km. fietsen: in het uiterwaardpark Meinerswijk, over de dijk in Elden, de Huissense dijk (stadsboerderij, moerasgebied), door de parken Immerloo en Holthuizen, over de Malburgse Bandijk, in speeluiterwaard De Bakenhof en tot slot Stadsblokken.
De nieuwe 7½ km. route verborgen parels wordt uitgezet langs plekken buiten de loop van het publiek, die Arnhemmers als hun favoriete stek hebben bestempeld: o.a. de De la Reijstraat, het Luthershofje in Klarendal, de spijkertuinen in het Spijkerkwartier, en de winkelpassage Hemelrijk.
Ruim 50 kleine en grotere modezaken in de binnenstad én het Modekwartier Klarendal vormen 100% mode: geen aaneengesloten route, maar een kaart van de binnenstad en Klarendal waarop de bijzondere kleding-, schoenen- en sieradenzaken en modeateliers staan aangegeven.

Parels in de stad
Wethouder Rita Weeda (Recreatie): De routes zijn een aaneenschakeling van parels van de stad Arnhem. Het boekje krijgt duidelijke routekaarten, waarop bezienswaardigheden en herkenningspunten in perspectief worden afgebeeld. Met dit boekje beschikken we straks over een bundeling van wandel- en fietstochten in Arnhem, de historische en groene stad en de Beste Binnenstad van Nederland.