Gemeente Arnhem

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers (05-02-08) Het college van benW van Arnhem heeft op dinsdag 5 februari besloten om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen definitief mogelijk te maken voor een groep kleine, startende ondernemers en zelfstandigen. Het gaat daarbij uitsluitend om kwijtschelding van belastingen, die ondernemers en zelfstandigen met een laag besteedbaar inkomen moeten betalen als privé persoon.

Met deze werkwijze is bij wijze van proef ervaring opgedaan in 2007. 14 ondernemers (vooral starters) hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheid (van de 27 aanvragen zijn er 14 toegekend). Door communicatie met de doelgroep (vooral via de afdeling belastingen en het bureau zelfstandigen) moet de bekendheid met en het gebruik van de regeling toenemen. Naar verwachting komen er op termijn zon 100 kleine ondernemers en zelfstandigen jaarlijks voor in aanmerking.

Met het handhaven van deze werkwijze blijft de gemeente ondernemers en zelfstandigen, die te maken krijgen met een laag bestedingsniveau, financieel tegemoet komen. Arnhem doet hiermee recht aan de uitgangspunten van haar lokale minimabeleid.

Voor kwijtschelding komen in aanmerking: het particuliere deel van de heffing van rioolrechten, de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting. Belastingen voor de onderneming komen niet in aanmerking voor een kwijtschelding. Kleine ondernemers en zelfstandigen krijgen na beoordeling van inkomen en vermogen in eerste instantie uitstel van de te betalen gemeentelijke belastingen. In het jaar volgend op het belastingjaar wordt vervolgens definitief beslist of de betreffende ondernemer / zelfstandige recht heeft op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Voor meer informatie of voor het downloaden van het aanvraagformulier kan men terecht op de site: www.arnhem.nl/belastingen.