Gemeente Montferland

Terugblik van de griffier

Tijdens de raadsvergadering van januari stond het raadsvoorstel voor het vaststellen van een onteigeningsplan Euregionaal Bedrijventerrein op de agenda. Dit zou het begin zijn van het onteigenen van gronden van de firma Bosman voor de ontwikkeling van het Euregionaal Bedrijventerrein. Vlak voor de vergadering heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met de firma Bosman om verschillende kavels te ruilen. Door deze overeenkomst is de procedure voor de onteigening niet nodig. Hoe wordt een agendapunt van de agenda van de raad afgehaald?
Zoals gewoonlijk opende de voorzitter de vergadering. De voorlopige agenda wordt opgesteld door het presidium (de agendacommissie). Aan het begin van de vergadering stelt de raad de agenda vast. Op voorstel van een lid of de voorzitter kan de raad onderwerpen van de agenda afvoeren. De voorzitter stelde voor om dit agendapunt van de agenda af te voeren. Alle raadsleden konden hiermee instemmen.

Hoe wordt een agenda voor de raadsvergadering opgesteld? Vanuit de raadscommissie wordt het presidium (de agendacommissie) geadviseerd over de agendapunten. De raadscommissie behandelen de raadvoorstellen door te luisteren naar insprekers en/of (technische) vragen te stellen elkaar of de portefeuillehouder. De raadscommissies hebben een inhoudsverdiepend en informatievergarend karakter. De commissieleden geven aan het eind van de behandeling een advies aan het presidium: niet rijp voor raadsbehandeling: agenderen voor volgende commissievergadering voor nadere behandeling. Of wel rijp voor raadsbehandeling: debat in de raad, of plaatsen op de verzamelagenda van de raad. Als laatste kan de commissie een stuk voor kennisgeving aannemen.

De overige besluiten, de agenda en de bijbehorende stukken kunt u lezen op de website van de gemeente Montferland, www.montferland.info, onder bestuurlijke informatie. Hier kunt u sinds kort ook integraal het geluid van de vergaderingen beluisteren.
De volgende raadsvergadering is op 13 maart 2008 in het gemeentehuis, locatie s-Heerenberg om 19.30 uur, u bent van harte welkom.

De griffier,

M. van der Leur