Gemeente Wijk bij Duurstede

Inspraakprocedure deelplan mantelzorgondersteuning

De gemeente is met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk geworden voor de ondersteuning van mantelzorgers in de gemeente.

Wat is mantelzorg?
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.

Mantelzorg is voor iedereen weer anders. Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor hun zieke naasten. Anderen helpen met huishoudelijk werk of komen iedere dag even langs. Vaak neemt de zorg in de loop van de tijd toe en staan mantelzorgers dag en nacht paraat, soms jarenlang. Dat is zwaar, kost veel vrije tijd en kan emotionele spanningen geven. Ondersteuning van mantelzorgers is daarom ook een belangrijke taak van de gemeente.

Mantelzorgplan
Om de ondersteuning van mantelzorgers goed te regelen heeft de gemeente hier een plan voor geschreven. Dit plan ligt vanaf woensdag 6 februari 2008 t/m 5 maart 2008 voor iedereen ter inzage. In dit plan staan de visie en randvoorwaarden voor mantelzorgondersteuning benoemd. Ook staan er concrete plannen in om mantelzorgers te ondersteunen, zoals het uitbreiden van het Steunpunt Mantelzorg en het organiseren van bijeenkomsten voor mantelzorgers. Het plan is besproken en gemaakt in samenwerking met o.a. de Stichting Welzijn Ouderen Wijk bij Duurstede, de Wmo-adviesraad, stichting Rijnheuvel en het Steunpunt Mantelzorg. Ook is een enquête uitgezet bij de mantelzorgers die op dit moment bekend zijn bij het Steunpunt Mantelzorg. De resultaten hiervan worden nog verwerkt in dit plan.

Uw mening telt!
Wij nodigen u uit uw mening over dit plan aan ons door te geven. Wij verwerken uw opmerkingen dan waar mogelijk in het definitieve plan. U kunt een exemplaar van het plan in het gemeentehuis ophalen en via het bijgevoegde inspraakformulier uw mening geven. Ook kunt u een exemplaar downloaden via de gemeentelijke website, www.wijkbijduurstede.nl, en uw mening mailen naar svdgein@wijkbijduurstede.nl. Alle organisaties in de gemeente die te maken hebben met mantelzorgondersteuning ontvangen in de week van 5 februari een exemplaar van het plan.

Bijeenkomst
Tot slot organiseert de gemeente op maandag 3 maart van 19.30-21.30 uur een bijeenkomst over mantelzorgondersteuning in het gemeentehuis. Tijdens deze avond is er gelegenheid uw mening te geven en te praten over de inhoud van het plan.

Vragen?
Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Suzanne van de Gein of Wietske Dekkers, beleidsmedewerkers Welzijn, via tel. 595 595.

Ondersteuning nodig?
Bent u mantelzorger en heeft u door het lezen van dit bericht misschien inhoudelijke vragen over ondersteuning die u kunt krijgen bij uw taak als mantelzorger? U kunt hierover contact opnemen met Roos Willems van het Steunpunt Mantelzorg via tel. 572000. Ook kunt u contact opnemen met het Wmo-loket via tel. 595666.

Concept deelplan mantelzorg.pdf