Gemeente Deventer

Alternatieven voor de rivier bij Deventer

Bij Deventer komen twee nevengeulen langs de IJssel, een aan de kant van de Worp en een aan de kant van de Keizers- en Stobbenwaarden. Burgemeester en wethouders van Deventer en gedeputeerde staten van Overijssel hebben in januari 2008 drie alternatieve ontwerpen vastgesteld om de IJssel bij Deventer meer ruimte te geven. Deze alternatieven worden de komende maanden op effecten onderzocht en zijn daarmee een belangrijke tussenstap op weg naar het voorkeursalternatief.

De alternatieven zijn in nauw overleg met de klankbordgroep, Q-teams en deskundigen opgesteld. De alternatieven zijn zeer verschillend.

In een alternatief komt er een geul voor het IJsselhotel langs en in een ander staat een geul vóór en een direct áchter het hotel (een eiland variant), en bij het derde alternatief gaat overtollig rivierwater bij de Worp door een ondergrondse tunnelbak.

De Bolwerksplas wordt in geen van de alternatieven gedempt, maar juist vergroot of verkleind en aangesloten op de IJssel. Ook verder stroomafwaarts zijn er variaties in de ontwerpen. Zo zijn er ideeën om door de Keizers- en Stobbenwaarden geen geul aan te leggen, maar enkele voor de IJssel veel kenmerkender `hanken' (geïsoleerde geulen). Eén alternatief gaat uit van extra ruige natuur. Ook verschillen de alternatieven voor wat betreft de locatie van de watersport. In één van de alternatieven worden deze activiteiten verplaatst naar de Veenoord- en Teugseplas aan de zuidzijde van Deventer.

Onderzoek
De komende maanden worden de alternatieven beoordeeld op onder andere de milieueffecten, de consequenties voor de rivierveiligheid, de ruimtelijke kwaliteit en de kosten. Dat onderzoek is een onderdeel van de procedure voor de milieueffectrapportage.

Als in april de resultaten bekend zijn, worden de alternatieven eventueel nog wat verbeterd. Vervolgens kan iedereen reageren. Daarna besluiten de colleges van gemeente en provincie welk alternatief wordt voorgedragen aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Als de staatssecretaris dat voorstel overneemt, wordt die variant uitgewerkt tot een inrichtingsplan. Het rijk wil dat de uitvoering van de maatregelen rond 2010 kan starten. De plannen voor de nevengeulen moeten medio 2009 klaar zijn.

bekijk de alternatieven >>

Publicatiedatum: 6-2-2008
afbeelding nevengeul

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 6 februari 2008