Gemeente Goedereede



* Welkom bij het verenigingsloket

* Risicokaart van de gemeente Goedereede

* Woningen Ouddorp Zuid (Gronden van Breen)
* Bouw woon/zorgcomplex Mavo-terrein Stellendam
* Notulen van de vergaderingen van het college van B en W
* Bouw woon/zorgcomplex entree Goedereede

Koninklijke onderscheidingen echtpaar Dammers-Breen

Na een prachtig concert van het Bennewitz kwartet, georganiseerd door de stichting Haar en Snaar in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp op zaterdag 2 februari 2008, werden Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan twee inwoners van de gemeente. De heer en mevrouw Dammers-Breen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het echtpaar heeft deze onderscheidingen te danken aan de inspanningen die zij verrichten voor onder andere deze stichting.

Hieronder de toespraak van de burgemeester tijdens deze onderscheiding:

Dames en heren,

Graag wil ik enkele woorden toevoegen aan deze bijzondere avond, allereerst complimenten voor het prachtige concert, We hebben genoten, van grote klasse en bijzonder dat dit hier in Ouddorp kan. Geweldig om van dit soort concerten op dit hoge nivo in onze gemeente te kunnen genieten. Maar wie is nu de drijvende kracht hierachter? Ik ga met u een stukje terug in de historie.

Landelijk is de stichting "Kunst in de Kamer" sinds de 50-er jaren actief, met momenteel ongeveer 60 kringen door heel Nederland. Ook hier in de gemeente Goedereede hebben we een dergelijke kring. En vanavond staan we stil bij het 10-jarig bestaan van de lokale stichting. De opzet van de stichting is dat jonge artiesten, zowel vanuit eigen land als ver daarbuiten podiumervaring opdoen in een kleine setting. Het tweede doel is om op deze manier, dus door kleinschalige uitvoeringen, uitvoerende en publiek met elkaar in contact te brengen.

Tien jaar terug zijn de heer Hans Dammers en mevrouw Annelies Breen gestart met de Kring Goedereede. Voor dit doel hebben zij zelfs aan huis een ruimte gecreëerd die plaats biedt aan ongeveer 50 bezoekers en die heel toepasselijk bekend staat als "de Kleinste Zaal". Uitgangspunt is zo'n 4 concerten per jaar, maar gezien de belangstelling en om menigeen niet teleur te stellen is het aantal inmiddels fors gestegen tot wel 70. En ik heb eenmaal ook inmiddels een dergelijk concert meegemaakt, en ik was onder de indruk van de gastvrijheid waarmee Hans en Annelies hun huis letterlijk open zetten, zowel voor publiek als voor de musici. Een bijzondere gastvrijheid, een bijzondere warmte en mooie contacten die een ieder opdoet. En een betrokkenheid zo bijzonder, dat het echt een geweldige ervaring is voor iedereen die in die Kleine Zaal een avondje komt genieten. Op zijn eigen manier neemt Hans Dammers net als vanavond zijn publiek mee en introduceert op een zeer gewaardeerde manier de uitvoerenden waarin hij boeiend verteld over de componist en de werken die worden uitgevoerd.

In navolging van de Kring Goedereede werd in 1999 de stichting "Haren en Snaren"opgericht. Hans Dammers is daar mede oprichter van. Deze stichting richt zich vooral op jonge talentvolle ensembles uit Midden Europa die vaak onder zeer zware omstandigheden toch instaat bleken/blijken te zijn kamermuziek op een hoog niveau uit te voeren. Gedreven door een grote liefde voor en kennis van de kamermuziek ziet Hans het als onze verantwoordelijkheid vanuit het rijke "westen"deze talentvolle jonge mensen te helpen.

Het feit dat Dammers werkzaam was als directeur van een consultancy bureau en van daaruit veel werk heeft gedaan voor de VNO/NCW in o.a. het Oostblok, heeft ervoor gezorgd dat hij daar heel veel contacten aan heeft overgehouden en zodoende ook de contacten met de jonge musici heeft opgebouwd.

Binnen de stichting wordt Hans gezien als een zeer voortvarend, hard werkend en zeer bezield bestuurslid, en een man die een groot vermogen heeft zich in de musici te verplaatsen en op alle manieren naar wegen te zoeken om hen te kunnen helpen en ondersteunen. Zonder die onontbeerlijke steun is het voor deze musici nauwelijks mogelijk om van buitenaf door te breken, ondanks hun op voorhand hoge nivo van presteren.

De stichting Haren en Snaren organiseert voor deze ensembles concerten door het hele land, dus ook in de Kleinste Zaal hier in de Oostdijk, maakt de productie van Cd's mogelijk en zamelt tevens geld in voor de aanschaf van instrumenten. Deze instrumenten worden dan weer uitgeleend aan de muzikanten, zolang de aanschaf van een eigen muziekinstrumenten niet tot de mogelijkheden behoort.

De laatste jaren zijn er nog weer meer activiteiten door zowel Hans als Annelies opgezet.
Zo organiseren zij voor de Kunststichting al 5 jaar lang speciale muziekcursussen. De passie die zij beiden voor de vooral klassieke muziek hebben willen zij op die manier graag overdragen. Oud cursisten zijn laaiend enthousiast over de manier waarop er invulling aan wordt gegeven, daaruit straalt zo'n liefde en betrokkenheid. Ook voor komend seizoen staat er weer een cursus gepland.

Verder verzorgen zij inmiddels ook de programmering van de zogenaamde Torenconcerten in de Toren van Goedereede. Deze concerten maken deel uit van de Kunstdagen die elk jaar eind augustus in Goedereede worden georganiseerd. En ook dan vervult Hans de rol die hij zo graag vervult, nl. introduceren van de musici en uitleg over hetgeen op het programma staat. Annelies is verder ook nog betrokken bij de organisatie van de Monumentendag in Goedereede
Als laatste wil ik noemen de organisatie van de concerten hier in de doopgezinde Kerk, inmiddels ook een vast gegeven in de programmering. Hans probeert ook altijd dat de ensembles op meerdere plaatsen een concert kunnen geven, zodat zij meer podium ervaring op doen en zo ook een deel van de hoge studie kosten kunnen betalen. Daarbij wil ik ook niet onvermeld laten de optredens die worden verzorgd op de middelbare school in Middelharnis. Een geweldig initiatief om ook onze jongeren via een lage drempel te in aanraking te laten komen met deze muziek en de waardering ervoor te krijgen die het verdiend en ook het direct contact tussen scholieren en musici heeft een mooi effect.

Dames en heren ik hoop dat ik in kort in staat ben geweest om aan te geven hoe bijzonder de heer Hans Dammers en ook mevrouw Annelies Breen hun beider liefde en passie voor de klassieke muziek proberen uit te dragen.
En voor zover het mij niet is gelukt zal ik een citaat voorlezen uit een van de brieven die ik las.
Namelijk van de heer Petr Jirikovksky, pianist uit het Trio Martinu en al een aantal keren te gast in onze gemeente:
Hij schrijft: "One of the most important and happy moments in our musical life has been meeting Hans Dammers en Annelies Breen". Beste mensen ik kan het niet beter verwoorden. En daarom is dit een mooi moment om hier eens extra bij stil te staan.

Ik ben dan ook uitermate trots en vind het een bijzondere eer dat ik kan mededelen dat op voordracht van de Kunst Stichting Goedereede en ondersteund door de stichting Haren en Snaren, ondersteund ook door Ambassadeur Mares het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om bij Koninklijk Besluit van 16 januari jl. zowel de heer Hans Dammers als ook mevrouw Annelies Breen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gefeliciteerd!