Agrobiodiversiteit beter benutten voor een duurzame landbouw
Persbericht | 06-02-2008
Houtwallen en sloten kunnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
terugdringen. Een gevarieerd bodemleven heeft een gunstige invloed op
bodemvruchtbaarheid. Dit zijn enkele voorbeelden van een betere
benutting van de biologische diversiteit. Hierdoor wordt de landbouw
minder afhankelijk van inbreng van buitenaf zoals
gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Een betere benutting van
agrobiodiversiteit is daarom de sleutel tot een meer duurzame
landbouw.
Dit staat in het rapport 'Agrobiodiversiteit, kansen voor een duurzame
landbouw' over onderzoek dat Wageningen UR in opdracht van het
ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft
gedaan.
Bij deze agrobiodiversiteit gaat het om drie samenhangende onderdelen:
* het erfelijk materiaal van dieren, planten en micro-organismen,
* de organismen en processen die de zogenaamde ecosysteemdiensten
(zoals ziektewering en bodemvruchtbaarheid) leveren voor de
landbouwproductie,
* de biologische en landschappelijke elementen die bestaan dankzij
de landbouw.
Agrobiodiversiteit kan betrekking hebben op een enkele akker, maar ook
op de hele regio. Strategieën voor het optimaal benutten van
agrobiodiversiteit moeten dus verder reiken dan het boerenbedrijf
alleen.
Het ministerie van LNV heeft aan Wageningen UR gevraagd om onderzoek
te doen aan de hand van drie vragen:
* kunnen landschappelijke maatregelen op bedrijfsniveau bijdragen
aan plaagbeheersing,
* helpt bodembiodiversiteit bij het weren van ziektes en het
bevorderen van de bodemvruchtbaarheid,
* hoe zijn boven- en ondergrondse biodiversiteit met elkaar
verbonden?
Het rapport bevat resultaten van vier jaar onderzoek. Er komen
onderwerpen aan de orde als de mogelijkheden van groenblauwe
dooradering (zoals houtwallen en sloten) bij plaagonderdrukking en de
invloed van bodemkwaliteit op het weren van ziektes. De resultaten
zijn zo veel mogelijk vertaald naar bruikbare maatregelen voor
agrarische ondernemers ten behoeve van een duurzame voedselproductie,
zoals aanbevelingen voor de rotatie en aanleg van bloemstroken.
Meer informatie
* Rapport 'Agrobiodiversiteit, kansen voor een duurzame landbouw'
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit