NMBS

Vuilnisbakken voor selectief sorteren in de stations

06/02/2008

De stations Oostende en Brussel-Zuid zijn als eerste van het land uitgerust met vuilnisbakken die selectief sorteren van afval mogelijk maken. De stations Charleroi-Zuid en Ottignies volgen zeer binnenkort. Als de test succesvol verloopt, worden nog andere stations uitgerust.

Het station van Oostende beschikt voortaan over een nieuw type vuilnisbak, ter vervanging van de vorige exemplaren, dat selectief sorteren van afval mogelijk maakt. Deze operatie past in het proactieve beleid van de NMBS-Holding op het gebied van milieubescherming en illustreert de ecologische bekommernis van de onderneming.

Ook in Brussel-Zuid zijn een vijftigtal dergelijke vuilnisbakken geïnstalleerd op verschillende plaatsen in het station. Ze kunnen voorlopig echter nog niet worden geopend en gebruikt wegens het nog steeds geldende terreuralarm in de hoofdstad.

De nieuwe modellen zijn rechthoekig van vorm en uitgevoerd in grijs gegalvaniseerd staal (1,43 x 0,82 x 0,37 m). Bovenaan zitten vier afzonderlijke openingen, omringd met verschillende kleuren: groen voor glasafval, blauw voor verpakkingen (blikjes, plastic flessen), geel voor papier en karton en wit voor restafval (voedingsmiddelen). Pictogrammen helpen de gebruikers zich niet te vergissen.

De vier compartimenten zijn volledig van elkaar gescheiden. De openingen kunnen indien nodig gemakkelijk worden afgesloten als veiligheidsmaatregel. De kegelvormige deksels zijn ontworpen om elke vlam te verstikken bij een beginnend brandje.

Zeer binnenkort worden nog twee andere stations met deze nieuwe vuilnisbakken voor selectief sorteren uitgerust: Charleroi-Zuid en Ottignies. Samen met Oostende en Brussel-Zuid doen ze dienst als proefstations. Als de test overtuigende resultaten oplevert, worden in een tweede fase ook andere stations uitgerust met de nieuwe modellen.