Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA zorgt voor recht op wonen in eigen streek (06/02/08)

Dankzij een voorstel van Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) zal de Vlaamse Regering bij de recent aangekondigde herziening van het decreet op de ruimtelijke ordening rekening houden met het recht op wonen in eigen streek als basisprincipe. Nieuwe woonkavels zullen slechts ter beschikking gesteld worden aan mensen die een duidelijke band met de gemeente kunnen aantonen. Hierover werd een akkoord bereikt binnen de regering.

Met deze maatregel wil N-VA het recht op wonen in eigen streek garanderen. Tegenwoordig is het immers bijzonder duur geworden om een woning te kopen of te bouwen. Vooral in de rand rond grote steden als Brussel en Antwerpen schieten de prijzen al een tijdje fors de hoogte in. Een belangrijke factor daarbij is de grote interne en externe migratiedruk op deze randgemeenten. Zo trekt de Vlaamse Rand rond Brussel bijzonder veel doorgaans welgestelde mensen aan uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alsook buitenlanders uit de Europese Unie. Die grote migratiedruk duwt de prijzen nog verder de hoogte in, waardoor de lokale bevolking zich vaak genoodzaakt voelt om elders in Vlaanderen of Wallonië te gaan wonen. Dat leidt tot sociale verdringing en het tast ook het maatschappelijk weefsel aan in de betreffende gemeenten. Vooral sociaal zwakkeren, jonge gezinnen en alleenstaanden zijn vaak het slachtoffer van deze hoge bouw- en woningprijzen.

De Vlaamse Regering zal bij de herziening van het decreet op de ruimtelijke ordening rekening houden met deze problematiek. Concreet zal zij voor de woonuitbreidingsgebieden in gemeenten waar de bouwgronden duur zijn en er veel migratiedruk is (lees: de Vlaamse Rand, de Kust en grensgemeenten met Nederland in Noord-Antwerpen en Noord-Limburg) die ze wil aansnijden en tot woonzone inkleuren, de expliciete voorwaarde opnemen dat deze kavels slechts ter beschikking gesteld kunnen worden van mensen die een duidelijke band met de gemeente kunnen aantonen. Behalve het wonen of werken in de gemeente worden er ook andere categorieën mee opgenomen, zodat die band voldoende ruim wordt ingevuld.

Deze maatregel kadert perfect in het Vlaamse Rand-beleid van de Vlaamse Regering. Bovendien komt ze tegemoet aan de problematiek van de hoge kostprijs van woningen en bouwgronden. Ten slotte draagt ze ook bij tot een versterking van het maatschappelijk en sociaal weefsel in de Vlaamse gemeenten.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be