Persberichten Lekstroom, 10.55 uur

Utrecht, 06-02-2008

Beschonken bestuurder achtervolgd

VIANEN Op dinsdagavond 5 februari ging een automobilist er voor de politie vandoor. Hij had veel te veel gedronken.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding van een automobilist dat hij achter een auto reed waarvan de bestuurder kennelijk veel te veel had gedronken. De melder bleef telefonisch zijn positie doorgeven en agenten gingen die kant op. Op de Limiet zagen zij de auto stilstaan. Zij herkenden de auto direct als het eigendom van een 38-jarige man uit Houten: een veelpleger die vaker onder invloed van alcohol had gereden en van wie zijn rijbewijs was ingevorderd.

In de auto zat inderdaad de eigenaar. De agenten spraken hem aan. Zij zagen dat hij bloeddoorlopen ogen had en roken een sterke alcohollucht. Kennelijk had de Houtenaar geen zin in een controle: hij gaf vol gas en ging ervandoor.

De achtervolging werd ingezet en leidde over de Stuartweg, Sperwerstraat en de Buizerdlaan. Daarbij reed hij met hoge snelheid en negeerde het rode verkeerslicht. Op de Buizerdlaan slaagden de agenten erin hem klem te rijden. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding en werd met de nodige moeite geboeid. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Zijn auto werd in beslag genomen.

De verdachte weigerde in het politiebureau aan de ademanalyse mee te werken. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, rijden terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd, weigering ademanalyse en de diverse door hem gepleegde verkeersovertredingen.

Winkeldiefstal

NIEUWEGEIN Op dinsdagavond 5 februari werden twee jongens op verdenking van winkeldiefstal aangehouden.

Rond 18.25 uur kreeg de politie de melding dat er bij een winkel aan de Veldwade een winkeldiefstal was gepleegd en dat de verdachten zich nu tegen hun aanhouding zouden verzetten. Agenten gingen met spoed ter plaatse, maar de rust bleek al te zijn teruggekeerd.

Personeel van de winkel had gezien dat een 15-jarige jongen uit Utrecht enkele stuks gereedschap uit de stellingen had gepakt en onder zijn jas had gestopt. Hij werd daarbij vergezeld door een 17-jarige jongen uit Utrecht. Het tweetal liep vervolgens langs de kassa, zonder de spullen af te rekenen.

Het personeel ging achter de twee aan en hield de 15-jarige staande. Daarop ontstond een duw- en trekpartij, waarbij beide verdachten probeerden weg te komen. Dat lukte niet. Het tweetal werd aan de politie overgedragen en naar het politiebureau overgebracht. Tegen beiden wordt proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder gewond

NIEUWEGEIN Een 45-jarige motorrijder uit Nieuwegein raakte op dinsdag 5 februari gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 17.15 uur reed een 52-jarige automobilist uit Valkenswaard vanaf de Batenburg linksaf de Batauweg op. Hij verleende daarbij geen voorrang aan de voor hem van rechts komende 45-jarige motorrijder, met een aanrijding tot gevolg.

Door de aanrijding kwam de motorrijder ten val en kreeg de motor op zijn been. Hij werd met beenletsel per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Met kinderwagen op pad

NIEUWEGEIN Op dinsdag 5 februari werd een vrouw aangehouden op verdenking van winkeldiefstal.

Rond 17.05 uur zag een medewerker van een winkel aan de Passage dat een vrouw met een kinderwagen met daarin een klein kindje meerdere levensmiddelen uit de stellingen pakte en die in de kinderwagen stopte. Zij liep langs de kassa zonder de spullen te betalen. Vervolgens werd zij door de medewerker aangehouden.

De verdachte, een 27-jarige vrouw uit Lopik, werd even later aan de politie overgedragen. In haar tas troffen agenten nog meer goederen aan van in totaal vier verschillende winkels. De vrouw had daar geen kassabonnetjes van. De politie stelt een onderzoek in of deze goederen afkomstig van diefstal zijn. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Parkeerschijf

VIANEN De politie heeft op dinsdag 5 februari op het gebruik van de parkeerschijf gecontroleerd. Op de Lijnbaan werden elf bekeuringen uitgeschreven voor het niet gebruiken van de parkeerschijf, op de Voorstraat twee.

Boormachines

NIEUWEGEIN Een verdachte dacht op dinsdag 5 februari op slinkse wijze een partij boormachines te stelen. De caissière was slimmer.

Rond 16.50 uur wilden twee mannen een lamp afrekenen bij de kassa van een winkel aan de Veldwade. De lamp zat in een grote doos en de caissière controleerde de inhoud daarvan. Zij zag dat er zeven boormachines met een totaalwaarde van meer dan duizend euro in zaten. Eén van de betrapte verdachten ging er vervolgens vandoor, de ander, een 27-jarigte man uit Rotterdam, werd door de beveiliging aangehouden.

De aangehouden verdachte werd even later aan de politie overgedragen. Hij is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hem en zijn ontkomen medeverdachte wordt voortgezet.

Parkeergeldwisseltruc

NIEUWEGEIN Een 69-jarige man uit Nieuwegein werd op dinsdag 5 februari het slachtoffer van een parkeergeldwisseltruc.

Rond 15.20 uur bevond de 69-jarige man zich op de Schakelstede. Hij werd daar door een man in gebrekkig Duits aangesproken. De man maakte hem duidelijk dat hij graag geld wilde wisselen voor de parkeerautomaat. De Nieuwegeiner haalde zijn portemonnee tevoorschijn om te kijken of hij kleingeld had. Daarbij werd hij door de man geholpen: hij pakte de portemonnee uit zijn handen, maar de Nieuwegeiner pakte hem terug en wisselde het geld. Daarna liep de man weg.

De Nieuwegeiner ontdekte kort daarna dat enkele bankbiljetten uit zijn portemonnee waren gestolen. Die diefstal kon alleen door de man zijn gepleegd.

De verdachte was een licht getinte man, 45 - 50 jaar, 1.85 - 1.90 meter, stevig/breed postuur, bol gezicht en was kalend. Hij sprak gebrekkig Duits.

Aan getuigen van de parkeergeldwisseltruc of mensen die de verdachte op of in de omgeving van de Schakelstede hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Wijziging inzet politiecapaciteit IJsselstein

IJSSELSTEIN/LOPIK - Het wijkteam IJsselstein/Lopik onderzocht de mogelijkheden om haar beschikbare politiecapaciteit daar in te zetten waar het het meest nodig en effectief is.

Daarbij is ook gekeken naar de capaciteit die wordt ingezet voor de publieksopenstelling van het politiebureau aan de Jan van der Heydenweg 246 in IJsselstein. Uit onderzoek bleek dat het bezoekersaantal op vrijdagavond vrijwel nihil was. De politie vermoedt dat door de mogelijkheid om via internet van een aantal feiten aangifte te doen mede oorzaak is van de terugloop van het publiek. Het is dan ook de bedoeling om de avondopenstelling op vrijdagavond per 1 maart te laten vervallen, waardoor de vrijkomende politiecapiciteit ten goede komt aan het werk op straat.

Er kan extra worden gesurveilleerd en toezicht worden gehouden tijdens koopavonden in de binnenstad en de diverse wijken. Door het vervallen van de avondopenstelling is het politiebureau per 1 maart op vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. Bovendien is het politiebureau van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Uiteraard is de politie in geval van nood, bij heterdaad- en verdachte situaties 24-uur van de dag bereikbaar via het alarmnummer 112. Het is wenselijk als u toch op het politiebureau aangifte wilt doen om via het telefoonnummer 0900-8844 een afspraak te maken. U voorkomt hiermee lange wachttijden op het politiebureau.