Gemeente Noordenveld

hulp bij het huishouden

Gewijzigde berekening eigen bijdrage hulp bij het huishouden

Gepubliceerd op: 06 februari 2008

Sinds 2007 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Hierover is al veel gepubliceerd, want het is belangrijk dat de zorg voor onze inwoners gewaarborgd is en blijft. Een van de onderdelen van deze nieuwe wetgeving is de berekening van de eigen bijdrage voor mensen die hulp bij het huishouden ontvangen.

Overgangsregeling

Begin 2007 is bij de invoering van de Wmo een overgangsregeling ingesteld. Mensen die in het jaar 2006 ook al hulp bij het huishouden ontvingen, betaalden in 2007 een eigen bijdrage in het kader van de overgangsregeling. Vanaf 1 januari 2008 vervalt deze overgangsregeling.

Huidige situatie

Vanaf 1 januari 2008 geldt de gemeentelijke regelgeving die wordt uitgevoerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Den Haag. Het CAK berekent de eigen bijdrage en informeert hierover de mensen die hulp bij het huishouden ontvangen. Onlangs heeft het CAK een brief aan alle overgangscliënten toegezonden. Hierin is slechts een voorbeeldberekening opgenomen, maar wordt nog niet duidelijk wat de financiële gevolgen zijn voor de individuele cliënten. Wel wordt verwezen naar de gemeente, waar het uurtarief opgevraagd zou kunnen worden. De berekening van de eigen bijdrage hangt echter van meer factoren af dan het uurtarief. De consequenties voor individuele personen worden pas helder bij de definitieve vaststelling door het CAK.

Mensen die alvast zelf een berekening willen uitvoeren, kunnen gebruik maken van de website van het CAK. Ook kunnen zij het gratis informatienummer van het CAK bellen: 0800 - 1925. Bellen met de gemeente heeft geen zin, omdat de gemeente geen informatie verstrekt over de vast te stellen eigen bijdrage. Dit komt omdat de uitvoering is opgedragen aan het CAK en misverstanden in de interpretatie moeten worden voorkomen door een eenduidige uitvoering van de regeling.

Volledigheidshalve vermelden wij het door ons gehanteerde uurtarief: Voor HV1 EUR 14,62 en voor HV2 EUR 21,03.

* Kijk voor meer informatie over hulp bij het huishouden in het digitaal loket.

---