Tsjaad: hulp voor tienduizenden vluchtelingen 06 februari 2008, N'Djamena - In Noord-Kameroen verblijven circa 30.000 vluchtelingen uit Tsjaad. Zij zijn de door geweld geteisterde hoofdstad N'Djamena ontvlucht. Vanaf vandaag zal een hulpoperatie van start gaan.

Vluchtelingen uit Tsjaad steken de Ngueli-brug over naar Kameroen. Foto: Reuters/Emmanuel Braun
Vluchtelingen uit Tsjaad steken de Ngueli-brug over naar Kameroen. Foto: Reuters/Emmanuel Braun

Unicef richt zich op de hulpverlening aan vrouwen en kinderen. Er wordt gezorgd voor voedsel, vitamine A ter versterking van de weerstand en ORS (Oral Rehydration Salts) om te voorkomen dat kinderen door diarree uitdrogen. Daarnaast zal Unicef kinderen tegen mazelen en hersenvliesontsteking vaccineren. Ook richt Unicef zich op het beschermen van alleenstaande en anderszins kwetsbare kinderen en op de zorg voor onderwijs.

De vluchtelingen hebben in Kameroen een heenkomen gezocht, nadat rebellen in N'Djamena het afgelopen weekend met regeringstroepen in gevecht raakten. Veel mensen zijn te voet de Ngueli-brug overgestoken, die Kameroen en Tsjaad met elkaar verbindt.

Keuzes maken
Martin Dawes van Unicef zegt dat gevreesd wordt dat nog meer mensen de oversteek zullen maken. Er is sprake van een noodsituatie en er moeten daarom keuzes worden gemaakt. "Degenen die het hardst hulp nodig hebben, komen het eerst aan de beurt."

Naar schatting 30.000 mensen zijn naar Kameroen gevlucht. Foto: Reuters/Emmanuel Braun Naar schatting 30.000 mensen zijn naar Kameroen gevlucht. Foto: Reuters/Emmanuel Braun

Unicef heeft dekens en onderwijsmaterialen voor ongeveer 10.000 kinderen besteld. Dat geldt ook voor kleding en materialen voor sport en spel. Gezinnen krijgen onder meer waterzuiveringsmiddelen, zeep en emmers.

Ook vluchtelingen in Oost-Tsjaad Ook in Tsjaad zelf zijn vluchtelingen. 400.000 mensen verblijven in opvangkampen in het oosten van het land en zijn voornamelijk afkomstig uit de Sudanese regio Darfur en uit eigen land. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN heeft hen van een maandvoorraad voedsel voorzien.

"We hopen dat de situatie in deze kampen stabiel blijft, maar door gebrek aan water of ziekte-uitbraken kan dat veranderen," zegt Dawes.