en De Vries over het aantal onverzekerden onder de Zorgverzekeringswet

Antwoorden op kamervragen van Omtzigt en De Vries over het aantal onverzekerden onder de Zorgverzekeringswet

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2824496

6 februari 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Omtzigt en De Vries (beiden CDA) over het aantal onverzekerden onder de Zorgverzekeringswet (2070807600).

Vraag 1.
Bent u bekend met het statistisch bulletin van De Nederlandsche Bank van december 2007? Hoe ontwikkelt het aantal mensen, dat verzekerd is onder de Zorgverzekeringswet zich in verhouding tot het aantal mensen dat verzekeringsplichtig is onder deze wet?

Antwoord 1.
Ja. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 2 mei 2007 blijkt dat er op 1 mei 2006 241.000 onverzekerden waren. In mei 2008 levert het CBS cijfers over de aantallen onverzekerden met de stand van 1 mei 2007.

Op verzoek van mijn ambtsvoorganger en mij heeft het CBS in 2006 en 2007 op ad hoc basis het aantal onverzekerden en het aantal wanbetalers in kaart gebracht. De Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn van deze bevindingen op de hoogte gebracht . Zoals ik heb toegezegd bij de behandeling in de Eerste Kamer van de Wet verzwaren incassoregime ben ik voornemens de informatie over het aantal onverzekerden en het aantal wanbetalers een structurele basis te geven. Hiertoe zal ik een "VWS-verzekerdenmonitor" realiseren, waarmee jaarlijks informatie zal worden verstrekt over de getalsmatige ontwikkeling van het verzekeringsstelsel in nationaal en internationaal verband.
De resultaten van de monitoring zullen worden voorzien van beleidsconclusies ter zake van de gemonitorde ontwikkelingen. Ik streef er naar om een eerste rapportage in de tweede helft van 2008 aan het Parlement te zenden. Aan de hand van de bevindingen neergelegd in deze monitor kan worden geconstateerd of de maatregelen die zijn getroffen om het aantal onverzekerden respectievelijk het aantal wanbetalers terug te dringen, ook daadwerkelijk hebben geleid tot resultaat. Daarnaast kan op basis van de monitor eenvoudig worden bezien of er een trend valt waar te nemen in het aantal onverzekerden en het aantal wanbetalers en de samenstelling van beide groepen.

Vraag 2.
Hoeveel mensen zijn aan het eind van het derde kwartaal 2007 niet verzekerd voor ziektekosten onder de Zorgverzekeringswet, terwijl zij wel verplicht zijn zich te verzekeren?

Antwoord 2.
Zoals in het antwoord op vraag 1 is aangegeven levert het CBS in mei 2008 cijfers over de aantallen onverzekerden met de stand van 1 mei 2007.

Vraag 3.
Bent u bereid in de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek ook een indicator op te nemen voor het aantal mensen dat onverzekerd is onder de Zorgverzekeringswet?

Antwoord 3.
Dit is reeds gebeurd. Het CBS heeft het jaarlijks leveren van de cijfers over het aantal onverzekerden vanaf 2006 opgenomen in haar reguliere takenpakket.

Vraag 4.
Hoeveel mensen hebben zich tussen 1 mei 2006 en 30 september 2007 gemeld bij een Nederlandse verzekeraar om zich te verzekeren, terwijl ze daaraan voorafgaand wel verzekeringsplichtig waren, maar zich niet verzekerd hadden? Hoeveel van deze mensen hebben zich kunnen verzekeren?

Antwoord 4.
Uit cijfers afkomstig van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) blijkt dat tussen 1 mei 2006 en 30 september 2007 circa 9.500 onverzekerde verzekeringsplichtigen zich hebben gemeld bij een zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben deze personen moeten accepteren, conform de acceptatieplicht in de Zorgverzekeringswet.

Vraag 5.
Hoeveel mensen hebben tot nu toe een boete gekregen voor het niet verzekerd zijn?

Antwoord 5.
In circa 2.600 gevallen, zo blijkt uit cijfers van het CVZ, is een boete opgelegd vanwege een te late aanmelding (vier maanden na het ontstaan van de verzekeringsplicht) bij een zorgverzekeraar.

Vraag 6.
Hoeveel mensen heeft u tot nu toe rechtstreeks laten aanschrijven voor het feit dat zij onverzekerd zijn?

Antwoord 6.
Op dit moment is het wettelijk niet toegestaan om mensen die verzekeringsplichtig zijn, maar zich niet verzekerd hebben, door bestandvergelijking op te sporen en aan te schrijven. De onverzekerde verzekeringsplichtigen zijn nu niet individueel bekend.

Vraag 7.
Hoeveel moet iemand betalen aan boete wanneer hij sinds 1 januari 2006 onverzekerd is en zich op 1 januari 2008 meldt om zich te verzekeren?

Antwoord 7.
De hoogte van de boete kan per geval verschillen. De boete wordt namelijk berekend aan de hand van de hoogte van de nominale premie die van toepassing is op de verzekeringspolis waar betrokkene zich voor heeft aangemeld.
In het onderstaande rekenvoorbeeld is uitgegaan van een gemiddelde nominale premie: