Partij van de Arbeid

'Nieuwe geluidsmeting Schiphol'

06-02-2008 11:58

Het systeem dat bewoners rond Schiphol moet beschermen tegen lawaai is te ingewikkeld. PvdA Tweede-Kamerlid Tang: 'Het stelsel is failliet en moet daarom overboord.' Hij pleit daarom voor een nieuw en simpeler systeem om de geluidsoverlast rondom Schiphol te meten.

Aanleiding tot de onvrede is een recent conflict tussen het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Beide instanties onderzoeken de geluidsoverlast op Schiphol op basis van hetzelfde geluidssysteem. Met verschillende uitkomsten: volgens het MNP is er meer overlast dan verwacht, volgens het NLR juist minder. Eén van de problemen bij het vaststellen van de geluidsoverlast is dat er onduidelijkheid bestaat over de manier waarop de normen vastgesteld.

Volgens Tang kan het niet zo zijn dat de politiek moet bepalen wie van de specialisten gelijk heeft. Tang: Als de deskundigen -het zijn er maar een paar in Nederland- het niet eens kunnen worden en de politici vervolgens in een ogenschijnlijke technische discussie een oordeel moeten vellen, is een systeem niet te handhaven. En ook als de omwoners en andere betrokkenen rondom de geluidsoverlast van Schiphol het systeem niet begrijpen en daardoor niet vertrouwen, is een systeem niet te handhaven.

Bovendien is volgens Tang vaak te horen dat er met de cijfers gerommeld wordt. Daaruit spreekt wantrouwen tegen Schiphol. Dat wantrouwen wordt weer gevoed doordat uiteindelijk niet of nauwelijks is na te gaan of er daadwerkelijk gerommeld wordt.

Daarom wil Tang een nieuw en simpeler systeem dat tijdens deze kabinetsperiode klaar zou moeten zijn. Tang: We berekenen de geluidsoverlast via een bepaald systeem met de bedoeling om even goede of een betere bescherming voor omwonenden te bieden. Het is tijd om uit dat systeem te breken. Een stelsel moet te begrijpen zijn, niet alleen voor deskundigen maar ook voor politici en vooral voor omwonenden.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over geluidsoverlast rondom Schiphol.