Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden treedt toe tot samenwerkingsverband Dimpact

Digitale dienstverlening gaat nieuwe fase in

De gemeente Coevorden gaat haar digitale dienstverlening verder versterken door deel te nemen in Dimpact. Dit is een coöperatieve vereniging van gemeenten met als doel om de digitale dienstverlening via internet gezamenlijk te ontwikkelen. De gemeenten Zwolle, Enschede, Oldenzaal, Borne, Hellendoorn, Leeuwarden, Noordoostpolder, Emmen en Coevorden vormen nu samen Dimpact.

Coevorden participeert in de coöperatieve vereniging om uiteindelijk te komen tot een efficiënte 24uurs dienstverlening, 7 dagen per week. Alle aangesloten gemeenten bij Dimpact werken op dezelfde wijze aan de digitale dienstverlening. Dat houdt in dat de aangesloten gemeenten op de lange termijn dezelfde producten ook zoveel mogelijk op dezelfde manier afhandelen. "Door deze samenwerking, kennisdeling en standaardisatie hoeven we als gemeente niet zelf het digitale wiel uit te vinden. Dit scheelt veel tijd en veel geld", aldus burgemeester Bert Bouwmeester.

Kanaal van de toekomst

De landelijk overheid verlangt dat dit jaar minimaal 65% van de overheidsdienstverlening ook digitaal beschikbaar is. Het aanbieden van digitale diensten via internet wordt dan ook hét kanaal van de toekomst. Vaak hebben gemeenten onvoldoende middelen en kennis om dit traject zelfstandig aan te pakken terwijl ze wel met dezelfde vraagstukken zitten. Dimpact beschikt over gespecialiseerde kennis en vaardigheden om gemeenten hierbij te helpen. Dimpact biedt een totaaloplossing die goed op de gemeentelijke vraagstukken aansluit. "Door als gemeente lid te worden van Dimpact, worden de vruchten geplukt van de samenwerking en krijgen we als deelnemende gemeente zeggenschap over de digitale ontwikkelingen", aldus burgemeester Bert Bouwmeester.

Digitale verhuizing

De eerste volledige digitale dienst van de gemeente Coevorden is eind 2007 gelanceerd. Inwoners van de gemeente die verhuizen binnen de gemeente kunnen dit via de website www.coevorden.nl en met DigID - de persoonlijke digitale identificatie - doorgeven. Zij hoeven hiervoor niet meer persoonlijk naar het gemeentehuis. Op termijn zullen de Dimpact-gemeenten meer dan 200 digitale producten en diensten ontwikkelen.

Groei 33 %

Het gebruik van de website www.coevorden.nl is het afgelopen jaar met 33 % gegroeid. Het aantal bezoekers is toegenomen van ruim 202.000 naar 268.000. Deze bezoekers raadpleegden in 2007 ruim 1,1 miljoen pagina's. Het archief met alle gedigitaliseerde bouw- en milieuvergunningen van de gemeente Coevorden werd in 2007 bijna 90.000 keer geraadpleegd door 8000 bezoekers.