Gemeente Vlaardingen


Trouwen op de oudste drempel van Nederland

06 februari 2008

Archeologen hebben in 2005 in Vlaardingen een houten drempel opgegraven in een boerderij uit de vierde eeuw voor Chr. Het is voor eerst in Nederland dat een dergelijke oude drempel is geconserveerd. De gemeente Vlaardingen gaat deze prehistorische drempel een plaats geven in het oude stadhuis zodat bij trouwerijen de traditie om de bruid over de drempel te dragen op een bijzondere manier kan worden voortgezet.

De drempel is ontdekt en opgraven door Vlaardingse archeologen in de zomer van 2005. In het natte veenlandschap troffen de archeologen uitstekend geconserveerde resten van boerderijen aan, die van voor het begin van de jaartelling dateren. De palen, de wanden, de vloeren en zelfs van één van de boerderijen was de drempel van elzenhout nog bewaard gebleven. De drempel lag aan de zijkant van de boerderij, en verschafte toegang tot een gang, van waaruit de bewoners de woonruimte en de stalruimte konden betreden. Het is de oudste drempel in Nederland die is opgegraven en ook bewaard is gebleven. Er zijn tot nu toe slechts enkele drempels gevonden die enkele eeuwen ouder zijn, maar die zijn niet geconserveerd. Eén van die oudere drempels is overigens ook in Vlaardingen ontdekt, namelijk bij een boerderij uit circa 600 voor Chr. Deze boerderij is in 1966 in de huidige wijk opgegraven, maar hiervan zijn geen resten bewaard gebleven.

Romeinen
Drempels hebben sinds mensenheugenis een belangrijke symbolische betekenis. Vandaag de dag kennen we het ritueel dat de bruidegom de bruid over de drempel tilt. De oude Romeinen en zelfs de Grieken kenden al rituelen rondom de drempel. De Romeinen dachten dat ze door de vrouw over de drempel te dragen de demonen uit het huis van de vrouw op een dwaalspoor konden brengen. Ook vermoedden de Romeinen dat het ongeluk bracht als de vrouw over de drempel zou struikelen. Zij dachten dat onder de drempel kwade geesten huisden. Je kon dan maar beter niet op de drempel staan. Hoe ver het dragen van de bruid over de drempel in Nederland terug gaat, dat weten we niet. Er zijn hierover geen geschriften bewaard gebleven. Wel vinden archeologen bij onderzoek van resten van eeuwenoude huizen soms ingegraven bouwoffers onder huisdrempels. Deze vondsten doen vermoeden dat de drempel al heel lang een belangrijke betekenis heeft.

Vlaardingse huwelijksdrempel
De oudste drempel van Nederland krijgt een bijzondere plaats in het oude stadhuis van Vlaardingen. Stellen krijgen de mogelijkheid om hun partner over de drempel heen te tillen. Trouwlustige koppels kunnen bij de voorbespreking met de trouwambtenaar aangeven of ze gebruik willen maken van deze voor Nederland unieke mogelijkheid. De drempel zal eind juli of begin augustus in gebruik genomen worden.

Verhalen
De gemeente wil rondom de oudste drempel van Nederland nog meer organiseren. Zo is de gemeente benieuwd welke figuurlijke drempels stellen ondervonden op hun weg naar het huwelijksaltaar. Vlaardingen wil de leuke, spannende, ontroerende verhalen hierover gaan verzamelen. De meest bijzondere verhalen zullen gepubliceerd worden in een boekje. Heeft u een leuk verhaal, of kent u een getrouwd stel met een dergelijk leuk verhaal dan kunt u daarover contact opnemen met mevrouw Juliana Vermeer (tel: 010-248 4129 of e-mail: communicatie@vlaardingen.nl). Als u over fotos beschikt van het dragen van de bruid over de drempel, dan horen we dat ook graag.