Partij van de Arbeid

Stop meisjesbesnijdenis

06-02-2008 12:21

Vandaag is het de Internationale dag van Zero Tolerance Tegen Vrouwelijke Genitale Verminking. Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zet zich in om alle vormen van meisjesbesnijdenis de wereld uit te helpen: 'Vrouwelijke genitale verminking moet met wortel en tak worden uitgeroeid.'

In landen als Somalië en Soedan is meisjesbesnijdenis nog steeds een veelvoorkomend verschijnsel. Ook in Nederland worden naar schatting 50 meisjes per jaar besneden. De belangrijkste doelstelling van de Internationale dag van Zero Tolerance Tegen Vrouwelijke Genitale Verminking is de totale en wereldwijde uitbanning van vrouwelijke genitale verminking, ofwel meisjesbesnijdenis, in 2010.

Structurele aanpak
Bussemaker zet zich in om alle vormen van meisjesbesnijdenis de wereld uit te helpen. In zes proefregios Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg bestaat al een intensieve aanpak tegen meisjesbesnijdenis. Deze aanpak gaat Bussemaker structureel maken.

Voorlichting
Centraal in de aanpak staat het voorkómen van meisjesbesnijdenis door het geven van voorlichting aan bevolkingsgroepen waar meisjesbesnijdenis nog voorkomt, zoals de Somalische, Soedanese en Ethiopische gemeenschap. Deze bevolkingsgroepen spelen een sleutelrol bij de bestrijding van meisjesbesnijdenis en Bussemaker wil hun rol versterken.

Afspraken met beroepsgroepen
Daarnaast gaat Bussemaker met alle betrokken beroepsgroepen afspraken maken over hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van meisjesbesnijdenis. Als een arts, een docent of zelfs een leidster van een peuterspeelzaal meisjesbesnijdenis vermoedt, moet hij of zij iets met die wetenschap doén. Beroepsgeheim en privacywetgeving mogen géén reden zijn om niéts te doen.

Melding en aangifte
Bussemaker wil dat binnen de betrokken gemeenschappen én onder professionals er vaker en eerder melding wordt gemaakt van meisjesbesnijdenis. Desnoods anoniem, bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een goede samenwerking tussen professionals in de gezondheidszorg enerzijds en politie en justitie anderzijds is van groot belang.

Voor iedere professional die in aanraking komt met meisjesbesnijdenis moet duidelijk zijn welke mogelijkheden er zijn om aangifte te doen. Daardoor kunnen de plegers van meisjesbesnijdenis veel eerder en beter worden opgespoord en gevolgd.