Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG wil zorg vernieuwen met zorgverzekering

06.02.2008

De gemeentesector gaat een nieuwe collectieve zorgverzekering sluiten. Hierbij zetten gemeenten in op vernieuwing in de zorg. Voorzover bekend is het voor het eerst dat werkgevers proberen om met een collectieve zorgverzekering de kwaliteit en innovatie in de zorg te stimuleren.

De VNG besteedt namens de gemeenten de collectieve zorgverzekering aan voor de komende drie jaar. Het gaat om ambtenaren en bestuurders plus hun familieleden van alle Nederlandse gemeenten, uitgezonderd Amsterdam en Den Haag. Ook gepensioneerde ambtenaren en bestuurders vallen onder het contract. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor deze collectieve zorgverzekering ligt tussen de 470.000 en 480.000. Ongeacht met wie de VNG het contract sluit, zijn mensen natuurlijk vrij in hun keuze voor een zorgverzekeraar. Deze vrije keuze ligt sinds 2006 wettelijk vast. Maar de VNG verwacht dat de meerderheid van de mensen meegaat naar de nieuwe verzekeraar. Aan het huidige contract, dat dit jaar afloopt, neemt zon 85% van de doelgroep deel.

De gemeentesector is na de zorgsector de tweede grootste collectiviteit in Nederland. Dat geeft de gemeenten een grote gezamenlijke inkoopkracht. De gemeenten willen hiermee natuurlijk in de eerste plaats bereiken dat ambtenaren en bestuurders zich tegen aantrekkelijke voorwaarden kunnen verzekeren. Maar ze willen daarnaast dat de zorgverzekeraar zich inzet voor maatwerk voor de sector. Bovendien willen de gemeenten hiermee een kans benutten om de macht van het collectief in te zetten voor de verbetering van de algemene zorg in Nederland.

De ambities van de gemeenten zijn verwoord in het bestek, het document waarin staat wat de gemeenten van de offertes verwachten. De verzekeraar moet zich inzetten voor een continue verbetering van de zorg voor de sector en voor zorg in het algemeen. Verzekeraars die kunnen aantonen dit te doen, hebben een voordeel op hun concurrenten. De VNG vraagt de verzekeraar wat deze aan informatie en preventie doet. En of de zorgverzekeraar de zorg kritisch inkoopt en daarbij bijvoorbeeld let op de prestaties van aanbieders, de gebruikte methodes en de tevredenheid van patiënten.

De VNG denkt dat zorgverzekeraars de zorg kritischer kunnen inkopen en kunnen helpen om de zorg te verbeteren. De verzekeraar kan bijvoorbeeld een rol spelen in de ontwikkeling van ketenzorg, waarin alle zorgprocessen rondom de patiënt worden georganiseerd. En een verzekeraar kan zijn klanten informeren over risicos op bepaalde ziekten, en helpen die te voorkomen of te identificeren.

Het bestek is op vrijdag 25 januari verstuurd. Eind juni maakt het bestuur van de VNG zijn keuze bekend.

Den Haag, 6 februari 2008