40dagentijdcampagne voor vergeten vluc htelingen

06/02/2008 14:46



Kerkinactie



Doekle Terpstra geeft vandaag het startsein voor de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie en ICCO voor vergeten vluchtelingen. Wereldwijd zijn ruim dertig miljoen mensen op de vlucht voor conflicten en (natuur)rampen. Soms leven zij al jaren in vluchtelingenkampen, soms duurt het decennia voordat met terugkeer en wederopbouw kan worden begonnen.

Geloof in uitvoering
Doekle Terpstra schreef een persoonlijke boodschap in het Bemoedigingsboek voor kerkgangers van de Protestantse gemeenten. Het Bemoedigingsboek bevat interviews met vluchtelingen die hun aangrijpende verhalen vertellen, maar ook wat hen hoop geeft. Want wederopbouw en verzoening begint bij geloven in een betere toekomst. Doekle Terpstra schreef:

"Onverschilligheid is ook een ramp. Laten wij verschillig zijn, want wij zijn de tijden en kunnen het verschil maken".

Inkeer en bezinning
Het Bemoedigingsboek benadrukt het bijzondere karakter van de 40dagentijd -de zes weken voor Pasen- voor de Protestantse gemeenten. Inkeer en bezinning vormen de basis voor het geloofsleven in deze periode. Leden van de Protestantse gemeenten wordt daarom -naast een bijdrage aan de collecten en in gebed- gevraagd om vluchtelingen persoonlijk een hart onder de riem steken. Dat kan door hun eigen verhaal toe te voegen aan het Bemoedigingsboek. Want iedereen heeft wel eens een wat meegemaakt en daarmee ook ervaring met het verwerken van verdriet.

Wederopbouw
Behalve de verhalen van vluchtelingen wordt ook aandacht besteed aan het bijbelboek Nehemia dat in veel gemeenten wordt gelezen in de komende 40dagentijd. Dit oudtestamentische bijbelboek gaat over de wederopbouw van Jeruzalem na de ballingschap. Maar Jeruzalem wordt niet alleen letterlijk opgebouwd, ook de samenleving en het godsdienstige leven worden vernieuwd. Nehemia benadrukt de zorg voor wezen, weduwen en vreemdelingen. Het bijbelboek gaat ook over vertrouwen op God, vastberadenheid en vasthoudendheid en respect voor mede- en tegenstanders.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kerkinactie.nl/40dagentijd2008