Gemeente Oldenzaal


Betere uitstraling voor Ganzenmarkt en omgeving

gepubliceerd op : 1-2-2008

Grote gedeeltes van de Ganzenmarkt en omgeving gaan van 6 februari tot en met 19 september 2008 op de schop.

Zo wordt in de Pastoriestraat en de Gasthuisstraat een nieuw rioleringssysteem aangelegd en worden beide wegen voorzien van nieuwe bestrating. Ook worden nieuwe lichtmasten geplaatst en bomen gepland. Na afloop zal de uitstraling van het plein en de omgeving sterk verbeterd zijn.

De werkzaamheden worden in vijf fases uitgevoerd. Van 6 februari tot en met 15 maart 2008 gaat het kruispunt Gasthuisstraat - Pastoriestraat en de Pastoriestraat op de schop. Daarna is de Gasthuisstraat (gedeelte Pastoriestraat - Ganzenmarkt) aan de beurt, van 15 maart tot circa 10 mei. Vervolgens, van 13 mei tot en met 14 juli, wordt het gedeelte voorlangs de Parel heringericht. De vierde fase moet van 4 augustus tot en met 6 september plaatsvinden. Dan is het de beurt aan het gedeelte voorlangs Boven de Grachten. Als laatste wordt de hand gelegd aan het kruispunt Wilhelminastraat - Ganzenmarkt van 8 september tot 19 september. Daarbij wordt de aansluiting van de parkeerplaats Ganzenmarkt op de Wilhelminastraat voorzien van een verhoogd plateau. De voorrangsregeling wordt eveneens aangepast. Het verkeer komend vanaf het plein dient dan voorrang te verlenen. Op de plattegrond wordt precies aangegeven in welk gebied de werkzaamheden plaatsvinden.

Nieuw rioleringssysteem
Als eerste wordt begonnen met het aanleggen van het nieuwe rioleringssysteem. Het huidige gemengde stelsel wordt vervangen door een gescheiden rioolstelsel. Hierbij wordt voorlangs de Parel, onder de straat, een grote bergingskelder voor regenwater aangelegd van circa 480 kubieke meter. Tijdens de graafwerkzaamheden verrichten archeologen onderzoek, onder meer naar het verloop van de oude gracht. Overigens kijken de archeologen ook mee over de schouder van de aannemer bij alle andere ontgravingen tijdens de aanleg van de riolering, omdat in het verleden vaker bijzondere vondsten zijn gedaan.

Aanplant van nieuwe bomen
De bomen op en rondom de Ganzenmarkt worden vervangen. Zo worden zeven grote, nog waardevolle bomen voorlangs de Parel verpland naar een andere plek binnen Oldenzaal. Daarna worden in het najaar achttien nieuwe lindes op de Ganzenmarkt gepland met een stamdiameter van 30 tot 35 cm. Het plein wordt dus van redelijk forse bomen voorzien. In de Gasthuisstraat komen vijf zogenoemde zuileiken. De treurwilg op de hoek van de Gasthuisstraat en de Pastoriestraat wordt gekapt en vervangen door een rode beuk.

Voor alle nieuw te planten bomen wordt een speciale bodemverbetering aangebracht die garant staat voor goede groeiomstandigheden. Dit houdt in dat er circa 650 kubieke meter speciaal bomenzand wordt aangebracht, waarbij met behulp van een drainagesysteem voor de watertoevoer en -afvoer, de zuurstoftoevoer naar de wortels wordt geregeld. Dit complete systeem zorgt voor een goed leefklimaat voor de bomen en is eerder al in diverse andere steden in Nederland toegepast.

Nieuwe bestrating
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande klinkers en natuursteenkeien. De parkeerplaatsen en voetgangerstroken langs de gevels worden voorzien van nieuwe klinkers. De rijbanen van de straten behouden hun oorspronkelijke klinkers.

Verlichting
De oude lichtmasten rondom het plein worden vervangen door nieuwe. Deze zijn van hetzelfde type als die nu voor het stadhuis staan. Ook zal de bomenrij langs het plein van onderen worden aangelicht met spots. In gedeeltes van de Pastoriestraat en de Gasthuisstraat worden de lichtmasten vervangen door nieuwe masten, maar dan van hetzelfde type als die er nu staan.

Een artist impression van de nieuwe verlichting, met de Parel en Boven de Grachten op de voorgrond en het stadhuis op de achtergrond.

Omleidingen
Het doorgaande verkeer zal tijdens de werkzaamheden en de maandagmarkt gefaseerd worden omgeleid. Tijdens de afsluiting van de Gasthuisstraat / Pastoriestraat op de maandagen en tijdens evenementen zal het doorgaande verkeer worden omgeleid via het Stadserf (Steenstraat - Plechelmusplein). De omleidingen worden door middel van borden aangegeven. Bij slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden langer duren dan gepland.