6 fe b 2008
Nummer: 008

Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft een methode ontwikkeld om voor bedrijven in de agrofoodsector na te gaan wat de meest aantrekkelijke afzet is van bijproducten uit hun productieproces. Voor bedrijven zelf is dat vaak een ingewikkeld proces terwijl de afzetmogelijkheden voor bijproducten legio zijn en ook toenemen. Nieuwe mogelijkheden zijn bijvoorbeeld bio-energie of chemische en farmaceutische toepassingen. De
âBijproductverwaardingsaanpakâ is recent toegepast in een onderzoek naar de best denkbare afzet van bijproducten uit de bewerking van uien. Daarover is vandaag een onderzoeksrapport uitgekomen.

Tot voor enige tijd werd tachtig procent van de bijproducten uit de voedingsmiddelen- en frisdrankenindustrie gebruikt als veevoer, terwijl de resterende twintig procent diende als bodemverbeteraar. Ontwikkelingen zoals veranderende regelgeving blokkeren vaak bestaande afzetkanalen.

Tegelijkertijd dienen zich in toenemende mate aantrekkelijke alternatieven aan. Die leveren voor bedrijven winst op omdat zij bijproducten niet als afval van de hand hoeven te doen waarvoor ze ook nog eens kosten moeten maken. Het vinden van een alternatieve afzet is echter vaak moeilijk voor ondernemers omdat zij die moeten zoeken in geheel andere sectoren waar de ondernemer vaak geen kennis van heeft.

Maatwerk
AFSG (Agrotechnology & Food Sciences Group) en LEI - beide zijn onderzoeksinstituten van Wageningen UR - ontwikkelden een aanpak gebaseerd op maatwerk. Die bestaat onder meer uit een inventarisatie van kenmerken van de bijproducten maar ook het productieproces zelf, relevante regelgeving en verwachtingen voor de toekomst. Samen met de ondernemer wordt systematisch onderzocht wat de meest interessante toepassingen zijn voor zijn bijproduct in zijn specifieke situatie.

Uit het onderzoek voor ZUVER, de vereniging van uienbewerkers in Zeeland, blijkt dat de reststroom uit de uienproductie interessante componenten bevat voor mogelijke hoogwaardige toepassingen, zoals pesticiden of herbiciden op biologische basis maar ook compost, brandstof, of basisproducten voor de farmaceutische industrie. In het rapport dat vandaag is uitgebracht staan de gevonden toepassingen gerangschikt naar hun toegevoegde waarde.
Â
Bio-based economy
Wageningen UR zet de komende jaren sterk in op de zogeheten bio-based economy. Die behelst het gebruik van groene grondstoffen, ter vervanging van aardolieproducten.

Niet alleen brandstof is een belangrijk product, maar groene grondstoffen kunnen ook worden ingezet in de chemische en farmaceutische industrie. In de komende decennia zal wereldwijd bij de productie van chemicaliën, materialen en energiedragers een aanzienlijke verschuiving optreden van het gebruik van fossiele grondstoffen naar het gebruik van groene grondstoffen. Petrochemische productieprocessen worden deels vervangen door industriële biotechnologie.

Wageningen UR neemt samen met anderen het initiatief om de bio-based economy mogelijk te maken door het ontwikkelen van duurzame technologie en door te onderzoeken hoe die economisch is toe te passen op een maatschappelijk verantwoorde wijze.