Gemeente Zaltbommel

Doorstart VV Zaltbommel onwaarschijnlijk

Afgelopen maandag is er overleg geweest tussen de gemeente en het bestuur van VV Zaltbommel over de ontwikkelingen bij de voetbalvereniging. Tijdens dit gesprek heeft het bestuur van VV Zaltbommel de gemeente formeel op de hoogte gesteld van de problemen waar de club mee kampt. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn de problemen bij voetbalvereniging Zaltbommel nog groter dan gedacht, zo heeft de club nog maar 45 actieve en betalende leden en is de schuld van de club geen EUR 28.000,- maar hoger. Volgens het bestuur van de voetbalclub en gemeentebestuur is een doorstart onwaarschijnlijk. Zowel het bestuur van VV Zaltbommel als het college van burgemeester en wethouders betreuren het dat de oudste voetbalclub van Zaltbommel dreigt te verdwijnen. Door het geringe aantal van 45 leden zal de club niet financieel kunnen overleven. Het college van burgemeester en wethouders spreekt de waardering uit voor de inzet van het bestuur van VV Zaltbommel door de jaren heen voor de club. Met name de heren Welsing en Van der Linden hebben zich betrokken bestuurders getoond.

Begin september 2007 heeft er overleg plaatsgevonden tussen VV Zaltbommel en de gemeente over nieuwe financiële problemen. Het bestuur gaf aan dat zij ongeveer EUR 18.000,- schuld heeft bij een leverancier. Inmiddels lag de vordering bij de deurwaarder. Vanuit de gemeente is toen contact gelegd met de desbetreffende deurwaarder en men heeft uitstel van executie weten te krijgen voor VV Zaltbommel. Zodoende kreeg de club wat extra tijd om na te denken over de toekomst en te proberen een oplossing te vinden voor de problemen. Vanuit de kant van de gemeente is er toen meegedacht over een eventuele oplossing. Aan het bestuur is in ieder geval gevraagd om de contributies over 2005, 2006 en 2007 die nog niet waren geïnd zo snel mogelijk te innen. Hierdoor zou een deel van de schuld afgelost kunnen worden. Dit is echter niet gelukt. Tevens is gevraagd even na te denken over andere mogelijkheden om het gat te dichten. Desgevraagd heeft het bestuur van de voetbalclub toen nadrukkelijk aangegeven dat er geen andere problemen dan wel schulden waren.

Op 7 januari 2008 heeft het bestuur in een gesprek aangegeven dat de problemen groter zijn dan eerder was aangegeven. De totale schulden blijken hoger. Naast een oude schuld bij de belastingdienst en UWV blijkt dat de voetbalvereniging ook bij andere partijen schulden te hebben. De belastingdienst heeft inmiddels beslag laten leggen op de roerende zaken van de voetbalvereniging. De club zal op 7 februari een ledenvergadering beleggen om een besluit te nemen over de toekomst van de vereniging. Het bestuur ziet geen andere mogelijkheden dan het opheffen van de vereniging of het aanvragen van het faillissement voor de vereniging. Naar de huidige inzichten achten het bestuur van de club en het college van B&W een doorstart van de vereniging onwaarschijnlijk.

Het college ziet geen verantwoorde gemeentelijke financiële mogelijkheden meer voor de vereniging. "De afgelopen jaren zijn al extra bedragen van EUR 54.000,- en EUR 14.500,- betaald, naast een jaarlijkse bijdrage van circa EUR 4.000,- aan gemeentelijke subsidie. Van extra financiële steun voor spelers van Marokkaanse afkomst is overigens nimmer sprake geweest. Dit is een hardnekkig misverstand. Er is toentertijd wel gesproken over de mogelijkheid dat individuele leden een bijdrage konden aanvragen. Hiervoor bestaat ook een regeling bij de sociale dienst. Echter, hier is geen of onvoldoende gebruik van gemaakt."

Het bestuur van VV Zaltbommel betreurt de gedane suggesties in de pers alsof de problemen van de vereniging te wijten waren aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaltbommel. De oorzaak van de problemen ligt aan de sterke terugloop van het aantal leden met verminderde inkomsten maar blijvende lasten. In combinatie met een oude belastingschuld is dit uiteindelijk funest gebleken voor de club. Het bestuur spreekt zijn waardering uit voor de inzet en steun van het gemeentebestuur voor VV Zaltbommel gedurende de afgelopen jaren. Geplaatst op: 6 februari 2008