Waterschap Velt en Vecht


'Vele gezichten' nieuwe tentoonstelling waterschapshuis

In het waterschapshuis van Velt en Vecht in Coevorden is een nieuwe expositie ingericht die tot juli 2008 zal duren. In deze expositie is werk van kunstenaars bijeengebracht dat als thema heeft: `Vele gezichten'.

Wij zijn als waterschap trots op ons waterschapshuis in Coevorden. Het is ontworpen door de bekende architecten Alberts en Van Huut, die ook de ontwerpers zijn van onder anderen het Gasuniegebouw in Groningen. Bij zo'n mooi gebouw hoort ook mooie kunst. Daarom nodigen wij twee keer per jaar kunstenaars uit om in het waterschapshuis hun werk te exposeren. Er worden altijd vier kunstenaars uitgenodigd die wonen in de provincies Drenthe en Overijssel, de provincies waarin het beheersgebied van Velt en Vecht ligt. Deze keer zijn dat:
* Marjan Huizing uit Roden

* Marcel Wanders uit Meppel

* Bastiaan Postma uit Kampen

* Maarten de Vries uit Zwolle

De vier kunstenaars hebben ieder een eigen beeld- en vormentaal ontwikkeld. Daarin hebben ze dan ook niets gemeenschappelijks. Wel dat hun werk over natuur en natuurbeleving gaat. Maar daarin laten ze vooral zien dat je geheel verschillend de natuur kunt beleven en er naar kunt kijken. Ze maken hun eigen werkelijkheid zichtbaar en willen de kijker daarvan deelgenoot maken. Hopelijk krijgt hij oog voor het blikveld dat de exposanten hem gunnen.

Marjan Huizing (geboren 1964, Odoorn; opleiding Minerva Groningen) exposeert haar boslandschappen. De beschouwer moet er als het ware in door dringen en gewend raken aan de donkerte om zich de rijk geschakeerde keurenpracht eigen te maken en de sfeer aan te voelen. Zelf zegt ze: "Mijn werk is een verwoording, liever gezegd verbeelding, van wat ik voel, denk, ondervind en aanvoel. Mijn werk is intiem. Achter mijn schilderijen gaan mijn herinneringen en gedachten schuil".

Marcel Wanders (1970 Meppel; opleiding Minerva Groningen) werkt van de hier aanwezige kunstenaars in zijn benadering van het landschap als de meest traditionele. Letterlijk trekt hij er met zijn ezel op uit om in de buitenlucht zijn landschappen op het doek aan te brengen. Hij blijft vrij dicht bij de waarneembare werkelijkheid, waarbij hij niet schroomt, indien gewenst, het uiteindelijke beeld aan te passen aan zijn wensen.

Bastiaan Postma (geboren1964, Staphorst; opleiding CABK Kampen) maakt keramiek, zowel toegepast als autonoom. De hier getoonde keramiek bestaat uit geboetseerde figuratieve dieren en abstracte objecten, die uit gedraaide vormen zijn opgebouwd. Postma beweegt zich vrij, ruim en onderzoekend binnen de grenzen van de keramiek.

Maarten de Vries (geboren 1978, Zwolle; opleiding CABK Kampen) is in het hier getoonde werk nadrukkelijk geïnspireerd door de natuur. Hij gebruik daarbij diverse technieken. In zijn assemblages, de voorstelling is opgebouwd uit gescheurde stukjes papier, weet hij een grote schilderkunstigheid te bereiken. Ook in zijn monografiek, elk exemplaar is eenmalig en uniek, gaat hij als schilder en tekenaar te werk.

De expositie is te bezichtigen tijdens kantooruren (van 8.30-16.30 uur) in het waterschapshuis van waterschap Velt en Vecht, Burgemeester Feithsingel 2 in Coevorden.