Gemeente Voorschoten

zorgvuldige besluitvorming over RijnlandRoute

Verder onderzoek nodig voor zorgvuldige besluitvorming over RijnlandRoute

Voorschoten erkent de verkeersproblematiek in de regio. De notities Nut en noodzaak van de RijnlandRoute en de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse die door de provincie Zuid-Holland zijn opgesteld, bieden echter nog onvoldoende onderbouwing voor de aanleg van een geheel nieuwe wegverbinding. Voorschoten vindt dat deze notities verder moeten worden verbeterd en aangevuld. Tevens zou gelijktijdig onderzocht moeten worden of een verbetering van het bestaande weggennet de verkeersknelpunten kan oplossen. Mocht blijken dat dit geen reële optie is, dan is alleen een ondergrondse ligging van een nieuwe weg voor Voorschoten aanvaardbaar. Dit is de kern van het advies van het college aan de gemeenteraad van Voorschoten voor de reactie aan de Provincie Zuid-Holland op de notities Nut en Noodzaak (NEN) en de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA). Met deze reactie wil Voorschoten bijdragen aan een zorgvuldige besluitvorming over de RijnlandRoute.

Het college komt tot dit advies na een eigen analyse van de NEN en MKBA, de consultatie en input van de bewoners van Voorschoten en een contra-expertise van TNO. De tweede second opinion, van Witteveen en Bos, laat nog even op zich wachten.

Voorschoten hecht aan het behouden en versterken van de kwaliteiten van het gebied de As Leiden Katwijk. Dit is een waardevol gebied met een rijke schakering aan landschappen en woon- werkmilieus. Voorschoten erkent dat de oost-west weginfrastructuur verbeterd moet worden om het groeiende verkeersaanbod te verwerken en om te voorkomen dat de huidige knelpunten verder toenemen. Het gaat hier echter niet om een specifiek Voorschotens probleem en Voorschoten is ook niet verantwoordelijk voor de oplossing. Voorschoten is echter wel bereid samen met de regio ten volle mee te denken over en mee te werken aan de oplossing van het probleem, mits de belangen van Voorschoten daarin worden gerespecteerd en niet onnodig worden geschaad.

Meer informatie treft u aan in het raadsvoorstel dat u kunt vinden op de website van het gemeentebestuur.

korte vliet

* 06 februari 2008