Gemeente Groningen

Bewaakte fietsstallingen centrum blijven gratis

Het college van B&W wil de bewaakte fietsstallingen in het centrum gratis blijven aanbieden. Ook de rode lopers en de spitsrekken blijven voorlopig in de binnenstad. Een aantal spitsrekken wordt vervangen door vaste fietsenrekken. Met deze maatregelen verwacht het college een oplossing te hebben voor de stallingsproblematiek in het centrum. Om de fietsstallingen gratis te houden en de maatregelen te kunnen betalen verzoekt het college de raad elk jaar een bedrag van 190.000 euro voorlopig vrij te maken uit de opbrengsten van het Parkeerbedrijf.

Dat het experiment Stadsfietsen succesvol is blijkt wel uit de evaluatie van de afgelopen periode. De bezettingsgraad van de bewaakte fietsstallingen steeg afgelopen half jaar met 34%. Dankzij de rode lopers kunnen voetgangers overal weer komen en de spitsrekken waren op uitgaansavonden en op zaterdagen vaak voor 100% bezet. Het aantal losgestalde fietsen daalde hierdoor. Daarnaast zorgden de spitsrekken er mede voor dat er wekelijks 100 tot 150 meer mensen op de fiets naar de binnenstad kwamen. Het doel van het experiment om het fietsparkeren in de binnenstad beheersbaar te maken is dan ook gehaald.

De belangrijkste resultaten zijn:

* De zaterdagmiddag is het drukste moment van het aantal gestalde fietsen in de binnenstad;

* Stijging van het aantal fietsen op straat varieert tussen de 8% en 14% per dag;

* Daling van het aantal los gestalde fietsen op straat varieert tussen de 4% en 12% per dag;

* De bewaakte stallingen scoort het hoogst bij gebruikers die met de fiets naar hun werk gaan;

* De helft van het aantal fietsen op straat heeft te maken met kort (winkel)bezoek (
* 50% van de bezoekers vindt dat er meer fietsklemmen in de binnenstad moeten komen;

* Losgestalde fietsen vinden stadjers een groeiend probleem (45% in 2006 en 54% in 2007).

Het college wil in ieder geval verder met de spitsrekken in de Guldenstraat en de Grote Markt. In de Oude Ebbingestraat, de Pelsterstraat, de oostzijde van de Vismarkt, bij de Korenbeurs en voor Pathé wil het college de spitsrekken vervangen door vaste wielklemmen. De rode lopers worden alleen gehandhaafd op de plekken waar ze nu liggen. Uitbreiding is voorlopig niet aan de orde.