Provincie Overijssel

Provincie keurt bestemmingsplan "Wesepe"

wesepe.jpg (42 Kb)

Het bestemmingsplan "Wesepe" van de gemeente Olst-Wijhe is grotendeels goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Overijssel. Het bestemmingsplan Wesepe heeft betrekking op het gehele dorp Wesepe en regelt daarnaast de aanleg van de provinciale rondweg N348 om het dorp. Met de aanleg van de provinciale rondweg komt een einde aan de jarenlange overlast van doorgaand verkeer door het dorp. Het oude stuk van de provinciale weg (Raalterweg) wordt omgevormd tot een rustige dorpsweg voor verkeer dat in het dorp moet zijn.

Het plan maakt op vier plekken de bouw van extra woningen mogelijk. Eén locatie ten westen en één locatie ten zuiden van het kerkdorp, één locatie ten noordoosten van de lintbebouwing en één locatie aan de Boxbergerweg op het terrein van de voormalige slachterij Sturko Meat. Het gaat in alle gevallen om beperkte uitbreidingsmogelijkheden variërend van 6 tot maximaal 18 woningen per locatie.

Langs de Raalterweg, zowel bij de noordelijke als de zuidelijke entree van het dorp zijn twee kleine nieuwe bedrijventerreintjes in het plan opgenomen. Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring onthouden aan de regeling in het plan die de vestiging van detailhandelszaken binnen een ruime strook langs de Raalterweg mogelijk maakt. Op zich hebben Gedeputeerde Staten niets tegen de vestiging van detailhandel in het dorp, maar omdat deze regeling niet is begrensd in het plan, vindt de provincie deze regeling niet passend bij de kleine schaal van het dorp Wesepe. Zo zijn er bijvoorbeeld geen maximale oppervlaktematen opgenomen waardoor ook grootschalige detailhandelszaken als grote bouwmarkten en grote meubelzaken mogelijk zijn.

Tegen het plan zijn zeven bedenkingen ingediend. Twee daarvan zijn door de provincie niet in behandeling genomen omdat ze te laat waren ingediend. De overige vijf bedenkingen, die wel tijdig waren ingediend, zijn door de provincie inhoudelijk behandeld en ongegrond verklaard. Het betrof hier met name bezwaren van omwonenden van de geplande rondweg die meenden door de aanleg van de rondweg in hun belangen te worden geschaad.