Provincie Overijssel

Roetfilters op alle bussen in West-Overijssel

Alle bussen in West-Overijssel rijden vanaf eind januari 2008 met een roetfilter. Hiermee wil het provinciebestuur, dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in West-Overijssel, een flinke bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Overijssel. Met deze filters wordt circa 90 procent van de roetdeeltjes opgevangen. Deze komen dus niet meer in de lucht terecht. De inbouw van roetfilters in bussen is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Rijk. Daarnaast stelt de provincie dit jaar nog een subsidie van zo'n EUR 142.000,-- beschikbaar voor onder andere onderhoud aan de roetfilters. In 2009 en 2011 wordt het busvervoer in West-Overijssel opnieuw aanbesteed. Ook dan wordt hoog ingezet op milieuvriendelijk vervoer.

De roetfilters voor bussen is één van de vele acties die de provincie onderneemt voor het daadwerkelijk verminderen van de schadelijke uitstoot en daarmee het terugdringen van CO2. Op dit moment voert de provincie proeven uit met hybride en aardgasauto's binnen haar eigen wagenpark.

Ook de Overijsselse roetfiltercampagne van begin 2007 is een groot succes. Naar verwachting zal in maart 2008 de 3000ste roetfilter ingebouwd worden in een personenauto met dieselmotor. Een auto met een dieselmotor vervuilt zeven keer zoveel als een auto met een benzinemotor. Deze dieselauto's brengen dus een aanzienlijke hoeveelheid roet in de lucht dat als `fijnstof' kan worden ingeademd. Reden voor de provincie Overijssel om bovenop de subsidieregeling van het ministerie van VROM extra maatregelen te treffen tegen deze vervuiling. De Overijsselse particuliere eigenaren van auto's met dieselmotoren kunnen hierdoor bijna gratis een roetfilter laten inbouwen. Zij ontvangen van de provincie een bijdrage van EUR 200,--.

Uitgebreide informatie over de provinciale inzet voor de Overijsselse luchtkwaliteit en het klimaat is te vinden op
www.overijssel.nl/roetfilters of via milieu.overijssel.nl onder energie en klimaat.