GroenLinks

Nederland moet snel voorzien in bescherming tegen gedwongen verdwijningen


6 februari 2008

Vandaag, 6 februari 2008, is het precies een jaar geleden dat het VN Verdrag tegen Gedwongen Verdwijningen voor ondertekening is opengesteld. Dit verdrag voorziet in een stevige bescherming tegen gedwongen verdwijningen, denk aan het uitleveren van terrorismeverdachten aan de Verenigde Staten die daarna in Guantanamo Bay worden gedetineerd. Nederland heeft dit verdrag nog steeds niet ondertekend. Maar liefst 72 landen, waaronder 18 andere Europese landen, hebben het VN Verdrag wél ondertekend.

Nederland heeft de ambitie om de mensenrechten actief en internationaal te beschermen. GroenLinks juicht dat van harte toe, maar opgehelderd moet worden waarom de ministers Hirsch Ballin en Verhagen treuzelen met het ondertekenen van het VN Verdrag tegen Gedwongen Verdwijningen. GroenLinks roept het kabinet op om dit verdrag zo snel mogelijk te ondertekenen en te ratificeren.

Naïma Azough en Mariko Peters stelden hierover de volgende vragen aan de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken.


1. Klopt het dat sinds 6 februari 2007 inmiddels maar liefst 72 landen, waarvan 18 uit Europa, het VN Verdrag tegen Gedwongen Verdwijningen hebben ondertekend, maar dat Nederland zich vooralsnog niet bij dit Verdrag aansluit?


2. Waarom ondertekent Nederland dit VN Verdrag niet, waardoor bescherming tegen gedwongen verdwijningen en andere mensenrechtenschendingen waarop dit Verdrag ziet uitblijft?


3. Past het naar uw opvattingen in de Nederlandse voortrekkersrol ten aanzien van de wereldwijde handhaving van de mensenrechten om geen Verdragspartij te worden? Zo ja, waarom en hoe verhoudt zich dit dan tot uw strategische inzet, zoals geformuleerd in uw Nota `Naar een menswaardig bestaan - een mensenrechtenstrategie voor het buitenlands beleid'


4. Wat vindt u van de conclusie van het advies van de onafhankelijke expert prof. Manfred Novak aan de toenmalige VN Mensenrechtencommissie en van de aanbevelingen van het Comité van Ministers van de Raad van Europa uit 2006 naar aanleiding van het rapport over verdwijningen van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa dat de rechtsbescherming tegen gedwongen verdwijningen in Europese landen - inclusief Nederland - onvoldoende is?


5. Bent u bereid om het VN Verdrag tegen Gedwongen Verdwijningen zo snel mogelijk te ondertekenen en dit Verdrag ter ratificatie aan de Staten Generaal voor te leggen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn of wanneer precies gaat u dit verdrag ondertekenen om te voorkomen dat de rechtsbescherming tegen gedwongen verdwijningen in Nederland beneden de maat blijft?